Zo lang kan je kaas bewaren

© Shutterstock

Hoe lang mag je kaas bewaren in de koelkast voor je die in de vuilnisbak kiepert? Meestal langer dan je denkt, zo zeggen experts. Het hangt natuurlijk af van de kaassoort zelf.

vwh

Volgens culinaire website Tasting Table kan je harde kazen zoals parmezaan en cheddar ongeopend zo’n twee tot vier maanden bewaren. Bewaar je de kaas in de diepvries, dan verleng je de houdbaarheid tot acht maanden. Eens geopend blijven harde kazen ook best lang smakelijk: tot zes weken erna, op voorwaarde dat je ze netjes bewaart in de koelkast. Merk je vlekjes schimmel op, dan is het oké om die met een mes te verwijderen. De rest is perfect om op te eten.

Bacteriën

Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie. Deze eet je het best op binnen de twee weken omdat de vochtigheid schadelijke bacteriën, waaronder de listeriabacterie, aantrekt. Die kan een voedselinfectie veroorzaken. Bewaar deze kazen nooit in de diepvries.

Geen vershoudfolie

Het Britse Good Housekeeping Institute heeft nog een belangrijke richtlijn voor wie kaas inpakt. Verkies papier met een paraffinelaagje (wax paper) boven vershoudfolie. Dit houdt de kaas perfect in balans. Het papier voorkomt immers uitdroging en de opname van vocht. Vershoudfolie daarentegen heeft volgens het instituut de neiging om vocht vast te houden, wat de groei van schimmels bevordert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer