Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

Nieuws
Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".
anp
woensdag 17 april 2024 om 20:40
Afbeelding
beeld anp

"Een bezoek aan Spanje voelt altijd als een warme omhelzing. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze oudste dochter", zei Willem-Alexander in zijn speech. "Vorig jaar moest ze door omstandigheden in Madrid wonen. Van daaruit kon ze haar studie aan de Universiteit van Amsterdam voortzetten. Dit werd mogelijk gemaakt door de welwillende inzet van veel van uw landgenoten en uzelf. (...) Ik wil jullie en alle anderen die hebben geholpen om dit te regelen heel hartelijk bedanken."

Dinsdag werd bekend dat Amalia door zware bedreigingen lange tijd in Spanje heeft doorgebracht. Inmiddels kan ze wel weer in Nederland wonen en studeren. De prinses is woensdag zelf ook bij het staatsbanket aanwezig. Het is de eerste keer dat ze deelneemt aan een inkomend staatsbezoek.

'Totaalvoetbal' van Johan Cruijff

De koning zei in zijn toespraak ook dat hij en koningin Máxima nauwe persoonlijke banden hebben met Felipe en zijn vrouw koningin Letizia. "We zien elkaar regelmatig. Het enige wat ontbrak was een staatsbezoek", zo vond de koning. Spanje heeft bovendien een "speciaal plekje" in het hart van het koningspaar omdat in Sevilla 25 jaar geleden de vonk tussen de koning en koningin oversloeg. "En de rest is geschiedenis."

Willem-Alexander wees ook op verschillende andere overeenkomsten met Spanje. Volgens de koning vereren beide landen vaak "dezelfde meesters". Niet alleen in cultuur, maar ook in bijvoorbeeld het voetbal. "We bewonderen allebei Johan Cruijff. De man die de Spanjaarden totaalvoetbal leerde spelen. Misschien wel té goed, mag ik wel zeggen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jubilerend Rotterdams Zomercarnaval gaat op de schop

Het Zomercarnaval Rotterdam, dat dit jaar het 40-jarig jubileum en de bijschrijving van het evenement op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed viert, zal dit jaar anders van opzet zijn dan in de voorgaande jaren.

Afbeelding

Onderzoek: wereldwijde groei smartphoneverkoop beter dan verwacht

Wereldwijd zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei was sterker dan verwacht, na tien moeilijke kwartalen, meldt onderzoeksbureau Canalys.

Afbeelding

Coca-Cola verkoopt iets meer frisdrank, maar maakt minder winst

Coca-Cola verkocht in de eerste drie maanden van het jaar iets meer frisdrank dan in dezelfde periode vorig jaar, maar maakte daarbij minder winst.

Afbeelding

Vrouw in Spijkenisse omgekomen, vermoedelijk doodgestoken

Een vrouw is dinsdag aan het begin van de middag om het leven gekomen in Spijkenisse, vermoedelijk door een steekincident, meldt de politie. Dit gebeurde in een huis aan de Parklaan in de Zuid-Hollandse plaats.

Afbeelding

Mensenrechtenchef bezorgd over geweld tegen Amerikaanse studenten

VN-mensenrechtenchef Volker Türk is bezorgd over het hardhandig optreden van de Amerikaanse autoriteiten tegen studenten die tegen de oorlog in Gaza demonstreren.

Afbeelding

Ierland stuurt extra agenten naar grensgebied met Noord-Ierland

In Ierland zullen tot honderd extra agenten zich richten op illegale migratie vanuit Noord-Ierland. Een deel van hen wordt ingezet bij de grens. Ierse media berichten dat dit de nieuwste ontwikkeling is in het conflict tussen Dublin en Londen over asielzoekers.