CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

Nieuws
Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.
anp
woensdag 17 april 2024 om 21:23
Afbeelding
beeld anp

In een rapport vermeldt de belangenorganisatie ook 4 vermisten, 16 mediawerkers die door (raket)aanvallen van het Israëlische leger gewond zijn geraakt en 25 journalisten die zijn gearresteerd. Van hen zitten er momenteel nog 19 vast. Eerder dit jaar beschreef het CPJ de Gazaoorlog al als het ‘dodelijkste conflict voor journalisten’ sinds de tellingen in 1992 zijn begonnen.

Begin maart deden hoofdredacties van 102 internationale nieuwsmedia, waaronder persbureaus als Reuters, AFP en Associated Press, een gezamenlijke oproep aan Israël en Egypte om buitenlandse journalisten van een ‘vrije en onbelemmerde toegang’ tot de Gazastrook te voorzien. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media namelijk onmogelijk om vanuit de enclave vrij verslag te doen van het conflict.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

3,5 jaar cel voor verkeersruzie met dodelijke afloop in Lith

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een 71-jarige vrouw 3,5 jaar cel opgelegd voor een fataal afgelopen verkeersruzie in haar woonplaats Lith, op 13 juli 2022. Het incident kostte een 38-jarige Poolse vrouw het leven.

Afbeelding

Jongen (13) overleden na steekpartij in Londen

Een 13-jarige jongen is omgekomen bij een steekpartij in het noordoosten van Londen. Vier gewonden liggen in het ziekenhuis, maar verkeren volgens de politie niet in levensgevaar. Agenten hebben een man met een zwaard aangehouden.

Afbeelding

Lichaam in afgebrande schuur Berkel is van 20-jarige Rotterdammer

Het lichaam dat maandag door een minderjarige jongen werd gevonden in een afgebrande schuur in Berkel en Rodenrijs is van een 20-jarige man uit Rotterdam. Woensdag wordt sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer, om de doodsoorzaak te achterhalen.

Afbeelding

Binnen halve dag ruim 800 kandidaten voor First Dates-barmens

Omroep BNNVARA heeft binnen een halve dag al 805 aanmeldingen binnen van mensen die achter de bar willen staan van het populaire datingprogramma First Dates. Dat heeft een woordvoerder van de omroep laten weten. 'En elke minuut komen er nieuwe bij', voegt ze eraan toe.

Afbeelding

Charles spreekt met kankerpatiënten bij eerste werkbezoek

Koning Charles heeft tijdens zijn eerste werkbezoek sinds in februari kanker bij hem werd vastgesteld, gesproken met andere kankerpatiënten. In het University College Hospital Macmillan Cancer Centre in Londen ontmoette hij de patiënten en hun families.

Afbeelding

Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van 'aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen', meldt een woordvoerster van moederbedrijf Ter..