Luister naar

De onzin van minister Blok in vier voorbeelden

Nieuws
Wat minister Stef Blok zei over de multiculturele samenleving, is gevaarlijk. En nog onzin ook.
Klaas Harink
vrijdag 20 juli 2018 om 03:00

Algehele opwinding over de uitspraken van minister Stef Blok (Nederlands Dagblad 19 juli). Vooral zijn opmerking dat het in onze genen zit, dat we niet goed met onbekenden kunnen samenleven, is gevaarlijk.

In Zuid-Afrika leidde het genenverhaal tot apartheid. In nazi-Duitsland tot het zuiver houden van het Arische ras. In het zuiden van de Verenigde Staten tot de Ku Klux Klan en de (zwarte) Black Panthers. God creëerde de mens. Of we nu in Hem geloven of niet, we zijn zijn beelddragers.

Vier voorbeelden om aan te tonen dat het ook dikke onzin is wat minister Blok uitkraamde.

1. Ruim 23 procent van de Nederlanders heeft een migrantenachtergrond. Nederland is dus al een multiculturele samenleving. En we leven redelijk vredig met elkaar samen.

2. Ik woonde, met mijn gezin, twaalf jaar naar tevredenheid in Suriname en Congo. Mijn zus en zwager wonen reeds vijftien jaar, vrijwillig, in Bangladesh. Mijn broer is gelukkig getrouwd met een Thaise vrouw. Een goede kennis uit Suriname (Creool) woont met zijn Poolse vrouw en hun kindje in Polen. Ik heb niet gehoord dat hij klappen kreeg.

3. Tien jaar lang was ik directeur van VluchtelingenWerk in Noord-Nederland. De passie, de betrokkenheid van al die vrijwilligers die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen, is heel groot. Vrijwillig investeerden ze zo’n acht uur per week om vluchtelingen een plek te bieden in de Nederlandse samenleving.

4. Wat we ook vinden van de Surinaamse president Bouterse, zijn partij NDP is niet langs etnische lijnen gekleurd, evenmin als DOE, de partij van de christen Carl Breeveld. Ook de meer traditionele politieke partijen veranderen hierin steeds meer.

waarschuwing

De genenkaart trekken is super gevaarlijk. Het appelleert aan tendenzen in de samenleving die neigen naar fascisme. En we hebben het niet in de gaten. Madeleine Albright, de oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS, citeert Mussolini: ‘Als je een kip plukt door de veren er een voor een uit te trekken, merken mensen het niet.’

Hoeveel rechtser zijn we in Nederland inmiddels geworden? Wat een Wilders en nu Blok kunnen zeggen, was twintig jaar geleden voor onmogelijk gehouden. Net als de manier waarop we nu serieus praten over zogenaamde oplossingen van de vluchtelingenproblematiek (kampen in Noord-Afrika). De veren worden een voor een eruit getrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.