Luister naar

Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nieuws
In deze rubriek verlaten journalisten van het Nederlands Dagblad hun gangbare paden om te schrijven, tonen of bejubelen wat ze maar willen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 22 oktober 2018 om 15:14
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nou ja, ik verlaat niet zozeer een voor mij gangbaar pad. Maar ik laat u, beste lezer, vandaag zien hoe wij er als team Politiek & Economie in Den Haag bij zitten. In die zin is het voor u in elk geval géén gangbaar pad. En met de hand op mijn hart: dit is zoals het écht is, we hebben niet eens de bureaus opgeruimd.

Wij zijn nogal gehecht aan onze werkkamer, ondanks dat wij vermoeden dat er iets te weinig luchtverversing is (dat wordt na de grote renovatie van het Binnenhof beter, is ons beloofd). En de ramen kunnen niet open; vandaar die ventilator op de foto linksonder. Die zorgt voor een licht verkoelend briesje als de temperatuur weer eens oploopt door een naderende deadline, een politieke crisis of gewoon op een zomerse dag.

We zitten op een echte ‘schrijvende’ verdieping in de mediatoren van de Tweede Kamer; aan dezelfde gang zitten ook het AD, De Telegraaf en Nu.nl. Maar waarom wij vooral zo aan onze kamer hechten, is vanwege de blik op de Ridderzaal en het uitzicht over Den Haag (tja, dat ziet u dan weer niet op deze foto’s). In de verte kunnen we zelfs de koninklijke standaard op Paleis Noordeinde ontwaren, zodat we altijd kunnen nagaan of de koning in het land is.

Afbeelding

Rechtsboven is afgelopen dinsdagavond. Collega Sjoerd Mouissie (met de duim omhoog) wordt immer gade geslagen door Kees van der Staaij. De tekening komt uit het boekje The Fat Boy With The Bomb And 299 More Of The World Craziest Politicians. Dat dan weer wel.

Daarnaast hangt een prijswinnende foto van het roemruchte CDA-congres in de Arnhemse Rijnhal, in 2010. Ab Klink voert het woord, collega Piet de Jong en ik zitten pal achter hem.

Op de foto linksonder – donderdag gemaakt – is het archief van Piet zichtbaar. Met zijn dertig jaar Binnenhofervaring behoedt hij ons voor fouten. Maar papieren archieven zijn ‘uit’; ook dit moet weg voordat de verbouwing begint.

De collega in het blauw geblokte overhemd (en boven met witte polo) is Eduard Sloot. U ziet, hij werkt altijd door. Hij is onze huiseconoom; alle dingen met getallen laten we aan hem over.

Achter Piet en op de deur naar de gang hangt een poster met alle Kamerleden. Maar met ónze gemiddelde ‘zittingsduur’ van nu 16,7 jaar, overtreffen we de Kamerleden ruimschoots.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.