Luister naar

Kelly Keasberry: Kom maar sinterklaas vieren in België

Nieuws
Kelly Keasberry • redacteur bij het Vlaamse christelijk opinieblad Tertio masterstudent journalistiek in Antwerpen •
woensdag 21 november 2018 om 03:00

Het zou weer een ouderwets sinterklaasfeest worden in Eindhoven. Althans, dat is wat de website This is Eindhoven beloofde. Bovendien konden de kinderen en hun ouders op een ‘fantastisch programma’ rekenen. Daartoe behoorde onder meer een show met Party Piet Pablo.

Dat fantastische programma kwam er. Alleen hoefde Party Piet Pablo tijdens zijn optreden niet enkel te rekenen op kleine fans. Er was namelijk ook een meute betogers van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de been gekomen. Op hun beurt konden die weer rekenen op tegenstand in de vorm van voetbalhooligans.

Zo kon het gebeuren dat het centrum van Eindhoven zich zaterdag vulde met een ziedende menigte. In plaats van pepernoten vlogen er rotte eieren in de rondte. En in plaats van sinterklaasliederen klonken er woedende slogans, zoals ‘Hoer van de zwarten!’ Een vrouw werd ingesloten en geïntimideerd. De bordjes met ‘Veilig feest voor ieder kind’ mochten niet baten. De weinige kinderen die er die dag te zien waren, werden op de schouders van hun vaders ingezet voor eigen propaganda.

Sinterklaas is van oudsher een kinderfeest, maar waar waren de kinderen? Kranten en media repten van incidenten, relschoppers en geweld. Nee, dan de jaren tachtig. Je zult mij niet snel horen zeggen dat het vroeger beter was, maar als het om de Sint gaat, waren de jaren tachtig prachtig. Met bonzend hart stonden we langs de kade in Zaandam. Op de boot stond de Sint, zijn gezicht even stralend als zijn baard, een en al goedheid. Rondom hem dansten zijn pieten, zoals altijd zwart van de schoorsteen en het roet.

Had niemand mij verteld dat Zwarte Piet een kleurling was geweest, dan had ik het vermoedelijk nooit geweten. Voor alle duidelijkheid hebben Belgische pieten sinds kort roetvegen op het gezicht. Een kwestie van even wat minder schmink gebruiken. Rond 5 december kijken veel Belgen dan ook hoofdschuddend naar hun noorderburen. ‘Die Hollanders zijn goed zot geworden’, klinkt het dan, ‘maar bij ons gaat dat niet gebeuren.’ In België geen calvinistische waarheids­ijver, maar veeleer een katholiek onderscheid tussen leer en leven.

Dat neemt niet weg dat de Nederlandse deining doordreunt tot aan de Franse taalgrens. Ook in Vlaanderen groeit het besef dat de jaren tachtig definitief voorbij zijn. Het sinterklaasfeest in Eindhoven werd gekaapt door boze witte mannen. Wat moet je met een kinderfeest dat de kleur heeft aangenomen van een politieke betoging? Wat als kinderen wegblijven van de intocht, omdat er niet langer pepernoten, maar rotte eieren rondvliegen?

Misschien is afschaffen de enige optie. Wie daar nog niet aan toe is, kan nog altijd naar Antwerpen komen. Daar vieren we samen feest, voor zolang als het duurt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.