Vier verdachten worden vervolgd voor neerhalen van vlucht MH17

© EPA-EFE

In het dossier over het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines zullen vier verdachten vervolgd worden. Tegen de vier zullen internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd worden. Dat heeft het internationale onderzoeksteam JIT woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. Het proces zou in maart 2020 in Nederland van start moeten gaan.

jvh

De vier worden verdacht van moord. Ze zullen op internationale opsporingslijsten komen te staan. Het Nederlandse Openbaar Ministerie zegt dat er bewust voor gekozen is om niet om uitlevering te vragen, omdat zowel de Russische als Oekraïense grondwet het verbiedt om mensen uit te leveren. Twee van de verdachten zouden zich op dit moment in Rusland bevinden.

De vier verdachten zijn:

Sergej Doebinski, voormalig Russische inlichtingenofficier die in 2014 aan het hoofd stond van de inlichtingendienst van de door pro-Russiche rebellen uitgeroepen ‘volksrepubliek’ Donetsk.

Oleg Poelatov, de tweede man achter Doebinski. Zij speelden in ieder geval een belangrijke rol bij het vervoer van de Buk waarmee MH17 is neergehaald.

Igor Girkin, de ‘minister van defensie’ in rebellenrepubliek Donetsk, en een voormalige Russische inlichtingenkolonel.

Leonid Chartsjenko, stond aan het hoofd van een bataljon opstandelingen. Hij was op de plek waar de Buk stond opgesteld.

De rechtbank in Den Haag heeft laten weten dat de rechtszaak op 9 maart 2020 om 10 uur van start gaat. Het proces wordt vanwege het karakter van de zaak, in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol gehouden.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 geraakt door een Buk-raket en stortte neer in Oekraïne, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en vier Belgen, kwamen om.

Onderzoekscollectief wijst naar Rusland

Eerder vandaag maakte het onderzoekscollectief Bellingcat wie er volgens hen medeverantwoordelijk is voor de ramp, maar wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.

Door middel van onder meer analyse van onderschepte telefoongesprekken, zegt Bellingcat onder andere zeker te weten welke officieren op de hoogte waren van het transport van de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, en door wie die raket was besteld. Er zijn aanwijzingen dat officier Sergej Doebinski, hoofd van de militaire inlichtingendienst van volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen