Luister naar

EU: Google speelt vals

Nieuws
Google kreeg woensdag de hoogste boete ooit opgelegd: ruim 4,34 miljard euro. De Europese Commissie vindt dat de internetreus zijn macht misbruikt met het besturingssysteem Android. Google heeft negentig dagen om zijn aanpak te wijzigen, anders volgen verdere financiële sancties. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en gaat in beroep. ‘Een spannende uitspraak van de Commissie’, zegt techjournalist Harm Teunis. ‘We gaan toe naar een situatie waarin je als telefoongebruiker meer keuze hebt.’
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
donderdag 19 juli 2018 om 03:00
aanklacht

Verschillende concurrenten, waaronder Nokia, Microsoft en Oracle, dienden in 2013 een aanklacht in tegen Google. Het bedrijf zou met zijn besturingssysteem Android een te dominante positie afdwingen en zo oneerlijk concurreren.

De Europese Commissie heeft nu bevestigd dat Google op drie punten schuldig is aan machtsmisbruik:

1. Google verplicht telefoonfabrikanten die Google Play Store* ­installeren ook andere Google-software te plaatsen, zoals de browser Chrome.

2. Google gaf tussen 2011 en 2014 een financiële beloning aan telefoonfabrikanten en telecomproviders die uitsluitend de Google-zoekmachine installeerden op de door hen uitgebrachte apparatuur.

3. Google verbiedt fabrikanten Google-apps te installeren op ­telefoons die werken met alter­natieve besturingssystemen (zogenaamde Android-forks).

* digitale winkel voor het downloaden van wereldwijde apps

Googles macht

Google heeft met afstand het ­populairste besturingssysteem ter wereld. Wereldwijd draait 86 procent van de smartphones op ­Android. Daarmee laat het de grootste concurrent, iOS van Apple, ver achter zich: die partij is goed voor 14 procent van de markt.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) misbruikt Google het besturingssysteem om de overheersende positie van de zoekmachine steeds verder te verstevigen. ‘Ze hebben het rivalen onmogelijk gemaakt te innoveren en te concurreren. Daardoor heeft Google de Europese consumenten de voordelen van concurrentie op mobiel gebied onthouden. Dat is tegen het Europese mededingingsrecht.’ Google-bestuurder Sundar Pichai vindt dat de Europese ­Commissie negeert dat Android-telefoons het opnemen tegen iOS-telefoons en dat er dus wel degelijk sprake is van concurrentie.

nadeel consument

De werkwijze van Google treft in de eerste plaats fabrikanten en concurrenten, maar heeft indirect ook consequenties voor telefoongebruikers, legt techjournalist Harm Teunis uit. ‘Hoe meer spelers op de markt een eerlijke kans krijgen, hoe meer de consument daarvan profiteert.’ Het zou volgens Teunis kunnen leiden tot meer innovatie en lagere prijzen van apps en apparaten. ‘Gebruikmaken van Google Chrome lijkt misschien gratis, maar ondertussen verdient het bedrijf veel geld aan alle informatie die ze daarmee over je verzamelen. Zo kunnen ze gerichte advertenties voorschotelen.’ Toch raadt hij het gebruik van de populaire browser niet per se af: ‘Kies er gewoon een die je prettig vindt. Je kunt via instellingen voor een heel groot deel bepalen welke informatie Google over je mag verzamelen.’

eerdere boetes

Met de boete van 4,3 miljard wordt een eerder Google-record gebroken: vorig jaar moest moederbedrijf Alphabet 2,42 miljard euro betalen vanwege misbruik van de zoekmachine bij online winkelen. Ook daartegen is het bedrijf in beroep gegaan; de uitspraak van het Europees Hof van Justitie laat nog op zich wachten.

Facebook kreeg eerder dit jaar een boete van 110 miljoen euro, omdat het bedrijf de Europese Commissie zou hebben misleid bij de overname van berichtendienst WhatsApp.

In 2008 en 2013 werd Microsoft aangepakt voor misbruik van zijn macht en de oneerlijke monopoliepositie van de browser Internet Explorer. De financiële straffen bedroegen daarbij respectievelijk 899 en 561 miljoen euro.

hoe verder?

Google heeft negentig dagen om zijn werkwijze te wijzigen. Wanneer dat niet gebeurt, komt boven op de huidige miljardenboete een financiële straf van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van moeder­bedrijf Alphabet.

Techjournalist Harm Teunis denkt dat bestaande Android-gebruikers niet zoveel zullen merken van de uitspraak van de Europese Commissie. Voor nieuwe gebruikers, zoals consumenten die een smartphone met Android aanschaffen, ligt dat waarschijnlijk anders. ‘Na de zaak in 2013 (zie ‘eerdere boetes’) moest Microsoft gebruikers actief gaan vragen: weet je zeker dat je onze browser wilt gebruiken? Ik kan me voorstellen dat ook Google zo op alternatieven moet gaan wijzen.’

reactie van Google

Google-bestuurder Sundar Pichai heeft online uitgebreid gereageerd op de uitspraken van de Europese Commissie. Hij weerlegt de ­beschuldiging en wijst op de populariteit van de Google-software: ‘Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie. We zijn van plan in beroep te gaan.’

Ondanks die juridische plannen, moet Google het bedrag van 4,3 miljard per direct aan Brussel betalen. Eurocommissaris Margrethe Vestager liet weten dat het bedrag wordt vastgezet tot de definitieve uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Indien die beslissing uitvalt in het voordeel van de Europese Commissie, wordt het geld verdeeld over alle EU-lidstaten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.