Direct naar artikelinhoud

Noodtoestand in Turkije twee jaar na couppoging beëindigd

Na twee jaar is in Turkije de noodtoestand opgeheven. Die werd kort na de mislukte staatsgreep in 2016 afgekondigd en verliep in de nacht van woensdag op donderdag.

Turkse vlaggen tijdens de tweede herdenking van de couppoging in Turkije.Beeld AP

Door de noodtoestand konden bepaalde vrijheden worden ingeperkt en kon de regering decreten uitvaardigen die geen goedkeuring van het parlement nodig hebben. Sinds de mislukte staatsgreep zijn ongeveer 160.000 mensen gevangengezet en is bijna hetzelfde aantal ambtenaren ontslagen, meldde het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties in maart van dit jaar. Ruim 50 duizend van hen werden in staat van beschuldiging gesteld.

De onlangs herkozen president Recep Tayyip Erdogan is ervan overtuigd dat een voormalige medestander, de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, achter de mislukte coup zit. Gülen woont in de Verenigde Staten sinds 1999. Tienduizenden mensen die werden ontslagen en vastgezet worden door de regering van Erdogan gezien als Gülen-aanhangers.

De noodtoestand werd in totaal zeven keer met drie maanden verlengd. Erdogan had al beloofd deze niet nog eens te verlengen. 

Tegenstanders van Erdogan verwachten niet dat veel zal veranderen. Door een recente grondwetswijziging heeft Erdogan veel meer macht dan voorheen. Veel aanklagers en rechters werden vervangen in de nasleep van de coup en het parlement buigt zich momenteel over nieuwe antiterreurwetten.

Ontslagen Turkse academici houden nu lezingen in het park

Ruim vijfduizend docenten en hoogleraren verloren hun baan sinds de mislukte coup van 2016.

Inlichtingendienst manipuleerde bewijs om vermeende Gülenisten te arresteren

Discutabel en gemanipuleerd bewijs leidde tot de arrestatie van 75.000 Turkse burgers na de militaire couppoging vorig jaar.