Direct naar artikelinhoud
Han Lips kijkt tv

Jelmer overleed tijdens ADE na het nemen van xtc: ‘Het kan zomaar ineens voorbij zijn’

Van De Wereld, NPO 3Beeld BNNVARA

In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag: Van de wereld.

‘Het meest mis ik de muziek. Ik kan gewoon geen leuke liedjes meer vinden,” zegt een van Jelmers vrienden. Jelmer overleed in oktober 2014, nadat hij op een feest in de Gashouder in Amsterdam onwel was geworden na het slikken van een xtc-pil. Bijna tien jaar geleden, maar het verdriet is nog vers.

In de vierdelige BNNVara-serie Van de Wereld worden de verhalen verteld van jongeren die door het gebruik van drank of drugs zijn overleden. Zonder uitzondering hartverscheurend: ouders die hun kind overleven en daarover vertellen. “Het is bizar om de begrafenis van je eigen zoon te regelen,” zegt Jelmers vader geëmotioneerd, in de voorlopig laatste aflevering.

Jelmer was een energieke, vrolijke jongen. Hij hield van sport, had een hoop vrienden en ontwikkelde in zijn tienerjaren een liefde voor dancemuziek. Hij was dj in de plaatselijke club in Roelofarendsveen, ging graag naar festivals en slikte af en toe een pilletje op een feest.

Wat hij die ene fatale nacht tijdens het Amsterdam Dance Event nam, wordt niet duidelijk: het zou om een kwart pil gaan, maar de spoedeisendehulparts die kort aan het woord komt geeft daar geen uitsluitsel over.

Van de Wereld doet dan ook geen poging om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Evenmin is het een aanklacht tegen drugsgebruik, de serie neemt nadrukkelijk geen standpunt in. Dat roept wel de vraag op wat er dan wel wordt beoogd, anders dan wat je oneerbiedig emotieporno zou kunnen noemen. De serie geeft vooral een beeld van het verdriet en het gemis, de doodsoorzaak speelt een bijrol.

Aan het woord komen Jelmers ouders, zijn beste vriendin en zijn vrienden. Er worden herinneringen opgehaald en tranen geplengd en je moet als kijker wel van steen zijn om niet ook geëmotioneerd te raken.

Maar na afloop blijf je toch achter met de vraag waarom dit intens droevige, maar ook tamelijk particuliere verhaal nou op televisie verteld moest worden en niet dat van bijvoorbeeld jonge verkeersslachtoffers of mensen die op een andere onfortuinlijke wijze om het leven zijn gekomen.

Hoe onrechtvaardig het leven soms is, beklijfde wel. “Het kan zomaar opeens voorbij zijn,” zegt een van Jelmers vrienden. “Het is domme pech.”

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Han Lips?

Het Parool ondertekent de tv-recensies in de rubriek Han Lips kijkt tv voortaan met de naam van de auteur. De rubriek blijft uiteraard bestaan, maar het fictieve personage Han Lips is met pensioen.