NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

Nieuws
Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn. Dat meldt woordvoerder Paul Teixeira van de NVJ in reactie op de waarschuwing die Omroep PowNed kreeg over het programma PowNed of View: De Prikpen, over het omstreden middel Ozempic. Het risico zou zijn dat de documentaire reclame zou maken voor het middel.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 16:40
Afbeelding
beeld anp

‘We zijn verbaasd en teleurgesteld dat wordt gesuggereerd dat een journalistieke productie op één lijn wordt gesteld met een commercial’, stelt Teixeira. ‘Een reclamespot heeft als doel een product wervend aan te prijzen, je belicht alleen de positieve eigenschappen op een zo aantrekkelijk mogelijke manier. In een journalistiek onderzoek belicht je een onderwerp van allerlei kanten. Je pleegt wederhoor, je benadert een onderwerp kritisch. Je laat experts aan het woord, je schetst een evenwichtig beeld. Je haalt als het nodig is de onderste steen boven.’

Volgens de NVJ is dat in het geval van de PowNed-documentaire gebeurd. ‘De film schetst een evenwichtig beeld van de voors en tegens van Ozempic’, aldus de NVJ-zegsman. ‘Er wordt ook getoond hoe gemakkelijk het is dat spul zonder recept onder de toonbank te krijgen. Als de inspectie de documentaire had gekeken, hadden ze dat ook gezien.’ IGJ benaderde PowNed op basis van de vooraankondiging van het programma. Een woordvoerder kan niet zeggen of de inspectie na alle commotie van plan is de uitzending wel te gaan kijken.

De NVJ veroordeelt de actie van de IGJ als ‘een poging journalistieke vrijheid in te perken, een doodzonde’. De journalistenvakbond wil dat de inspectie en het ministerie van Volksgezondheid de fout erkennen en duidelijk maken ‘dat zij het verschil tussen een commercial en een journalistiek project snappen’. Als de IGJ dit niet doet, beraadt de NVJ zich op volgende stappen. Een woordvoerder van IGJ laat aan het ANP weten dat ‘het verschil tussen journalistiek en reclame soms lastig te beoordelen is’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden.

Afbeelding

Ook demonstranten Wageningen mogen op campus overnachten

De pro-Palestijnse demonstranten die zich sinds woensdagochtend ophouden op de campus van Wageningen University & Research (WUR) mogen daar komende nacht blijven. Dat meldde de universiteit.

Afbeelding

Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat meerdere mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een gebouw ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd.

Afbeelding

Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

Afbeelding

Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

Afbeelding

Europese groenen spreken schande van Nederlands kabinet in wording

De Europese groenen, waar onder andere GroenLinks bij hoort, zijn verontwaardigd over het 'uiterst rechtse' nieuwe Nederlandse kabinet waaraan de laatste hand wordt gelegd.