Strengere abortusregels van kracht in Florida: na zesde week van zwangerschap verboden

© An Nelissen

In de Amerikaanse staat Florida is abortus na de zesde week zwangerschap voortaan verboden. De strengere regels, die de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis ruim een jaar geleden al ondertekende, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag van kracht geworden.

tg
Bron: BELGA

Tot nu toe was abortus mogelijk tot vijftien weken ver in de zwangerschap in Florida. De staat was ook een toevluchtsoord voor vrouwen uit andere staten, waar vaak al strengere regels golden.

Er zijn in Florida wel nog uitzonderingen op de nieuwe regels, onder meer voor abortus na verkrachting, incest of medische noodgevallen.

Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden reageerde woensdag scherp op de verstrenging. “Vandaag wordt in Florida een extreem abortusverbod van kracht, die reproductieve gezondheidszorg verbiedt nog voordat veel vrouwen weten dat ze zwanger zijn”, klonk het.

Tegenstanders van abortus zeggen dat de strenge regels levens beschermen.

In juni 2022 maakte het Amerikaanse Hooggerechtshof een einde aan het historische Roe vs. Wade-arrest uit 1973, dat het recht op abortus in de grondwet verankerde. Sindsdien bepalen de deelstaten zelf of abortus toegelaten is en onder welke voorwaarden dat kan.

In België kan een abortus om psychosociale (niet-medische) redenen tot 12 weken zwangerschap. Dat zijn 14 weken na de eerste dag van je laatste maandstonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen