Direct naar artikelinhoud
Update

16-jarig meisje uit Amsterdam overleden na val uit pand Geldersekade: opgepakte jongens weer vrij

Een 16-jarige leerlinge uit Amsterdam van het St. Nicolaaslyceum is dinsdagavond overleden na een val uit een pand op de Geldersekade in Amsterdam. Ze viel van grote hoogte en werd daarna zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht waar ze later aan haar verwondingen is overleden.

en
Een groep jongeren had een deur geforceerd die toegang gaf tot een woning boven een café op de Geldersekade.Beeld Inter Visual Studio / ANP

Het verongelukte meisje werd dinsdagavond gevonden nadat de meldkamer rond kwart voor twaalf een melding had ontvangen van een inbraak bij een pand op de Geldersekade. Een groep jongeren, onder wie twee 16-jarige jongens, had een deur geforceerd die toegang gaf tot een woning boven een café. Toen de politie daar aankwam, vluchtten de twee jongens naar buiten. De twee jongens werden door de politie aangehouden.

Kort daarvoor bleek iemand van grote hoogte uit hetzelfde pand te zijn gevallen, zo hoorden agenten na de aanhouding van de jongens. Het bleek te gaan om een 16-jarige meisje. Zij raakte door de val zwaargewond en werd op straat gereanimeerd. Ze overleed later die nacht in het ziekenhuis.

De twee jongens zijn woensdagmiddag heengezonden, ‘omdat er op dit moment geen reden is om ze vast te houden’, aldus een politiewoordvoerder woensdagavond.

‘Geliefde leerling’

Het meisje zat in de vijfde klas van het vwo van het St. Nicolaaslyceum. De leerlingen en docenten van de school zijn ‘enorm verdrietig en aangeslagen vanwege het verlies van een heel geliefde leerling door een tragisch ongeval’, zegt rector Hubert Roza.

De school hoorde woensdagochtend van het incident, waarop de docenten de leerlingen hebben ingelicht en alle lesactiviteiten werden afgezegd. In de middag kregen de leerlingen de gelegenheid om naar school te komen ‘om hun verdriet met elkaar te delen’, aldus Roza. Daarbij was professionele hulp aanwezig. Volgens Roza zijn ongeveer 150 leerlingen ’s middags naar school gekomen.

De school heeft expliciet alle leerlingen uitgenodigd, ook de leerlingen die zich vorige week hebben misdragen tijdens een uit de hand gelopen examenstunt.

Twee belangrijke getuigen

De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht en houdt met verschillende scenario’s rekening. Het kan een ongeval zijn, maar er zou ook sprake kunnen zijn van een misdrijf. Het is niet bekend wat de link is tussen het meisje en de twee jongens die het pand zijn binnengedrongen. “Daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan,” laat een politiewoordvoerder weten.

De politie heeft (onherkenbare) beelden openbaar gemaakt van een man en een vrouw die getuige zijn geweest van de val van het meisje en mogelijk meer over de toedracht zouden kunnen vertellen. “We denken dat dit twee belangrijke getuigen zijn die de recherche verder kunnen helpen met het onderzoek,” aldus een politiewoordvoerder.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.