Direct naar artikelinhoud
Theodor Holman.
Theodor Holman

Poetin, die zich altijd al als macho heeft gepresenteerd, kan het niets schelen als hijzelf moet sterven

Poetin zegt dat hij ‘nucleaire proeven’ gaat nemen.

Als dreiging.

Ik weet nooit wat de dreiging is als je een proef neemt.

Rusland heeft kernwapens, daar hebben ze in het verleden dus al proeven mee genomen. Misschien gaan ze kijken of de wapens het nog doen. Ik weet zeker dat ze werken, want als dat niet meer het geval is, gaat er ook geen dreiging meer vanuit. Dank, zegt de vijand dan.

Maar als een proef als dreiging is bedoeld, dan wil Rusland daarmee zeggen: “Onze volgende zet is dat we de atoombom ergens laten vallen.”

Ach, dan is de de aarde daar voor honderdduizend jaar vernietigd (als het niet meer is). Dan gooit Amerika ook een bom en is de aarde nog meer vernietigd en breekt de Derde Wereldoorlog uit.

En dan?

Toen ik daarnet opschreef dat de aarde op de plek van de bom voor honderdduizend jaar of zo vernietigd is, wilde ik daarachter schrijven: ... en zijn er honderdduizenden doden gevallen.

Maar er zijn al honderdduizenden doden gevallen. Ongeveer tweemaal het aantal dat in Hiroshima viel, nadat ‘Little Boy’ erop was gegooid.

Tijdens mijn opvoeding hoorde ik constant dat de atoombom het leven van mijn ouders had gered en dus een zegen was. Afschrikking was het beste wapen, samen met een tit-for-tatstrategie. Jij doet dit, ik ga dan ook dit doen.

Soms denk ik dat afschrikking niet meer werkt.

Men schrikt niet meer zo gauw. Voor spoken is men niet meer bang, men identificeert zich ermee.

Wie het nucleaire wapen niet durft te gebruiken, vreest de totale vernietiging, je eigen dood of die van je kinderen en kleinkinderen. Maar Poetin, die zich altijd al als macho heeft gepresenteerd, kan het niets schelen als hijzelf moet sterven; er is immers een wereld hierna met een God die hem goed gezind is. Wat kan je de aarde schelen als er een hemel is? Datzelfde gedachte hebben al die ayatollahs die de dood vieren en niet het leven. Het atoomwapen is voor hen hetzelfde als een kromzwaard.

Wanneer voor de een de afschrikking niet meer werkt, waarom zou hij dan voor de ander werken?

Waarom zou je dan niet kunnen dreigen met een Derde Wereldoorlog en die meteen beginnen?

Als Poetin binnenkort zijn eer verliest, rest hem wellicht niets anders dan het ontketenen van een Derde Wereldoorlog. En als die aan de gang is... Wat gaan dan de andere nucleaire mogendheden doen?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

Reageren? t.holman@parool.nl.