Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Koploper Arsenal droogt stadsgenoot Chelsea met recordcijfers af: 5-0

Arsenal heeft Chelsea dinsdagavond met maar liefst 5-0 verslagen. Het is de grootste zege ooit van The Gunners op de stadgenoot. Koploper Arsenal staat nu vier punten voor op Manchester City, maar de titelhouder heeft nog twee wedstrijden tegoed.

De grote ster bij Arsenal was de Noorse spelverdeler Martin Odegaard.Beeld AP

Nooit eerder verloor Chelsea een Londense derby met vijf doelpunten verschil of meer, maar aan dat record kwam in het Emirates Stadion een daverend einde. Vanaf de eerste tot de laatste minuut was Arsenal heer en meester.

Reeds in de vierde minuut scoorde de Vlaming Leandro Trossard de openingsgoal. Dat de tweede treffer, van Ben White, pas in de 52ste minuut viel, was een klein wonder. Maar daarna ging het snel. Twintig minuten later stond het 5-0, door twee doelpunten van Kai Havertz en een heerlijke tweede goal van White. Het had makkelijk 7-0 of meer kunnen worden.

Bij Chelsea ontbrak de zieke topscorer en talisman Cole Palmer. Vooraf hah Mauricio Pochettino gezegd dat zijn team geen Cole Palmer FC mag zijn, maar daar lijkt het wel op. In de eerste helft kreeg Chelsea enkele goede kansen, mede door prima acties van Noni Madueke op rechts. Maar op Palmer na hebben The Blues geen echte afmakers. Net als in de verloren halve finale voor de FA Cup zaterdag tegen Manchester City ontbrak het spits Nicolas Jackson aan scherpte. De Nigeriaan mocht van geluk spreken dat hij geen rood kreeg na een harde overtreding op Takehiro Tomiyasu.

Ster van de avond

De ster van de avond was Martin Odegaard. Op magische wijze strooide de Noorse spelverdeler met passes. Liefst acht keer bracht hij een medespeler in een kansrijke positie. Na afloop zei manager Mikel Arteta dat het een genot was om naar zijn ploeg te kijken.

Voor zijn collega Pochettino was het een drama. Met name de verdedigers, zonder de ervaren Thiago Silva, lieten het afweten. De club die voor honderden miljoenen sterren heeft ingekocht, staat nu negende op de ranglijst. Komend seizoen zal er weer geen Europees voetbal te zien zijn op Stamford Bridge.

De laatste keer dat Arsenal vijf keer scoorde tegen Chelsea was in 1930, toen met 1-5 werd gewonnen op Stamford Bridge. In dat jaar werd het team van de legendarische manager Herbert Chapman kampioen. Nu staat Arsenal weliswaar opnieuw bovenaan, maar Manchester City heeft twee wedstrijden minder gespeeld en kan The Gunners dus nog inhalen.

Zondag gaat Arsenal op bezoek bij aartsvijand Tottenham Hotspur. Arteta heeft nog een troef achter de hand. Na een zware knieblessure maakte Jurrien Timber maandag zijn rentree met Jong Arsenal. De oud-Ajacied vierde dat met een prachtig doelpunt.