Direct naar artikelinhoud
Eredivisie

‘Er zat meteen een goede vibe in PSV en die vibe is het hele seizoen gebleven’

Drie PSV-fans over het seizoen 2023-2024. Harrie Timmermans was tien jaar voorzitter van de supportersvereniging, oud-speler Willy van de Kerkhof en Mascha Prins maker van de PSV-podcast ‘Heet van de Herdgang’.

Harrie TimmermansBeeld haagsebeek.nl

Harrie Timmermans (53)Oud-voorzitter supportersvereniging PSV

‘We zijn niet de rijkste club en hebben ook niet de grootste achterban, maar worden wel kampioen omdat we onszelf opnieuw hebben uitgevonden. Er zit een goede directie, we hebben met Peter Bosz een toptrainer en de spelers die zijn gehaald, passen bij het spel dat hij wil spelen.

‘We hebben veel te lang droog gestaan. In 2018 pakten we onze laatste landstitel in een rechtstreeks duel tegen Ajax. Mooier kon het natuurlijk niet, maar misschien zijn we daarna wel iets te veel in onszelf gaan geloven, hebben we ons te weinig doorontwikkeld. Dat past helemaal niet bij PSV en de innovatie en slimme Brainport regio.

‘Nu ik geen voorzitter van de supportersvereniging meer ben, beleef ik PSV intenser dan ooit. Veel meer met mijn hart en onderbuik, dan met mijn hoofd. Ik ben nu gewoon één van de 35 duizend supporters in het stadion en hoef me niet met andere dingen bezig te houden. Dat is heerlijk.

Over de auteur
Guus Peters schrijft voor de Volkskrant over voetbal en tennis.

‘Tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse, twee weken geleden, was oud-doelman Heurelho Gomes voor even terug in Eindhoven. Hij liep in de rust een ereronde en werd hartstochtelijk toegejuicht. De tranen rolden over mijn wangen, ik stond te genieten. Het zei voor mij alles over hoe we dit geweldige seizoen met z’n allen beleven.

‘Het is elke wedstrijd een voorrecht om naar het stadion te gaan. PSV is er in het verleden niet vies van geweest om met lelijk voetbal kampioen te worden, maar het aantrekkelijke en aanvallende spel onder Bosz slaat over op het gemoed van de supporters. Wanneer we kampioen worden, maakt mij niet uit. We hebben sowieso een paar weken feest.’

Willy van de KerkhofBeeld Pro Shots / Toin Damen

Willy van de Kerkhof (72)Oud-speler PSV

‘Als gastheer in de Legends Lounge, een skybox in het Philips Stadion, heb ik dit seizoen heel wat gediscussieerd. Vaak stond dezelfde vraag centraal: is dit PSV even goed als ons team in 1987-1988? Beide ploegen waren nagenoeg onverslaanbaar en wonnen de eerste zeventien competitiewedstrijden. Een record.

‘Welk team er beter is, maakt mij eigenlijk helemaal niet uit. Ik denk dat de ploegen qua dominantie vergelijkbaar zijn, al is er wel een groot verschil: wij hadden veel Brabanders in het team, tegenwoordig heb je veel meer spelers van over de hele wereld.

‘Ik moet zeggen dat de sfeer in de Legends Lounge dit seizoen beter is dan de jaren ervoor. Het is gezelliger tijdens het diner en na de wedstrijd blijft iedereen net iets langer hangen. Bovendien vormden het heerlijke eten en het goede voetbal op het veld een geweldige combinatie.

‘Ik wil niemand tekort doen, want Veerman, Bakayoko, De Jong en Dest spelen allemaal een topseizoen, maar zelf geniet ik het meest van Schouten. Hij is de regisseur van het elftal. Zie hoe makkelijk hij voetbalt. Ja, voor mij is Schouten de kers op de taart.

‘Dat is ook te danken aan Peter Bosz. Hij durfde het aan om Schouten centraal achterin te zetten. Daar werd door sommigen in het begin best sceptisch naar gekeken, maar het heeft goed uitgepakt. Dat is een compliment aan Bosz.

‘In mijn ogen is het de taak van een trainer om de spelers op de juiste plek te zetten en ze vertrouwen te geven. Dat heeft Bosz goed gedaan, net zoals Kees Rijvers en Guus Hiddink dat in het verleden als trainer van PSV als geen ander konden. Dat soort coaches snapt hoe je een team zo goed mogelijk kan laten functioneren.

‘Als het kampioenschap eenmaal binnen is, zal ik de huldiging vanaf een balkon, speciaal voor oud-spelers, tegenover het stadhuis volgen. Dan heb ik een mooi overzicht over het geheel. Ik ben zelf te oud om tussen die feestende massa te staan.’

Mascha PrinsBeeld Michel de Heer

Mascha Prins (47)Supporter en maker van de PSV-podcast ‘Heet van de Herdgang’

‘Sommigen zullen er iets van vinden wat ik nu zeg, maar ik vond de eerste seizoenshelft af en toe een beetje saai. Ik genoot van het voetbal, maar vaak ontbrak de spanning. We wonnen de wedstrijden zo makkelijk. Ik dacht: als we nu nog geen kampioen worden, dan worden we het nooit meer.

‘Hoewel het na de winterstop iets minder makkelijk ging, is er eigenlijk nooit een vuiltje aan de lucht geweest. Toch is de spanning de laatste weken komen opborrelen. Tja, als supporter beleef je je club emotioneel, daar doe je niks aan. Ik moet zeggen dat ik er ook wel van geniet om naar die climax toe te leven.

‘Het is precies wat ik de afgelopen jaren heb gemist. Veel te vaak ging het over randzaken, zoals het ontslag van Mark van Bommel, de wissels van Roger Schmidt, het vertrek van John de Jong of het opstappen van Ruud van Nistelrooij. Het was voor PSV-begrippen onrustig in Eindhoven.

‘Nu hebben we het op de tribune weer over het voetbal. Over Sergiño Dest bijvoorbeeld. Ik vind het verschrikkelijk dat hij geblesseerd is geraakt, want hij heeft mijn hart veroverd. Ik heb een paar keer echt ‘wauw’ geroepen als hij weer aan een dribbel begon. Als supporter wil je je zo nu en dan kunnen verwonderen.

‘Dat het een bijzonder seizoen zou worden, wist ik eigenlijk al tijdens de eerste wedstrijd, om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord, al is dat nu makkelijk om te zeggen. In de Kuip zeiden we tegen elkaar dat de puzzelstukjes weleens in elkaar konden vallen. Er zat meteen een goede vibe in het team, en die vibe is het hele seizoen gebleven.

‘Ik kan niet wachten tot de platte kar weer door de stad rijdt en de supporters rijen dik langs de kant staan. Ja, de afgelopen twee jaar hebben we de KNVB-beker gewonnen, maar dat was toch anders. Die platte kar is uniek en wordt alleen van stal gehaald als we echt iets groots te vieren hebben. Het is bijna zover.’