Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ajax juicht uitbundig, om late 2-2 tegen Excelsior

In het seizoen van de totale mislukking op elk gebied wist Ajax zichzelf woensdag nog bijna te overtreffen, door thuis tegen Excelsior pas in de slotfase een nederlaag af te wenden (2-2) en de cruciale vijfde plaats weer in gevaar te brengen.

Kenneth Taylor (Ajax) en Julian Baas (Excelsior.Beeld Pro Shots / Shane Winsser

Het spel van Ajax was een verschutting, met elf man, en bijna een uur met zijn tienen ook. Al was de blijdschap op de tribunes in de opwindende slotfase ook wel begrijpelijk na de 2-2 van Chuba Akpom in de 90ste minuut, na een knappe solo van Devyne Rensch. Akpom kreeg de bal tegen zijn knie, na de redding van doelman Stijn van Gassel.

Excelsior speelde goed en ontspannen, was trefzeker en bij vlagen frivool, laconiek zelfs, terwijl het elftal van trainer Marinus Dijkhuizen volop strijdt om degradatie te ontlopen. Excelsior nam vooralsnog ietsje meer afstand van RKC, in het gevecht om de zestiende plaats. De nummer 16 neemt het op tegen clubs uit de eerste divisie, om een plek in de hoogste competitie. Excelsior mocht zichzelf verwijten te weinig te profiteren van het overwicht, omdat Ajax bijna een uurlang met tien speelde, na de rode kaart voor Steven Bergwijn. ‘Als we een keer hadden kunnen winnen bij Ajax, was het vandaag wel geweest’, zei Van Gassel tegen ESPN.

Ajax staat na de eerste duels van de 31ste speelronde nog steeds vijfde, maar NEC (thuis tegen AZ) en FC Utrecht (bij RKC) kunnen Ajax voorbij (NEC) of in de buurt komen (Utrecht). De vijfde plaats is goed voor directe plaatsing voor de voorronde van de Europa League. Eindigt Ajax lager, dan zijn de play-offs het gevolg, om de voorronde van de Conference League, met de aantekening dat de thuisduels niet in de Arena kunnen plaatsvinden, vanwege concerten van de Toppers.

Over de auteur
Willem Vissers is ruim 25 jaar voetbalverslaggever voor de Volkskrant. Hij versloeg acht WK’s. In 2022 is hij uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar.

Inleiding voor veel van wat er gebeurde was de rode kaart voor aanvoerder Steven Bergwijn, die onlangs aan uitsluiting ontsnapte na een slaande beweging tegen Feyenoord. Woensdag stuurde scheidsrechter Sander van der Eijk hem weg nadat hij Mimeirhel Benita lichtjes aan het shirt pakte toen die over de rechterflank doorbrak. De VAR bekeek ruim vijf minuten beelden en riep Van der Eijk toen naar de kant. Diens oordeel was hard: strafschop en rood, omdat Bergwijn de rechtsback een scoringskans ontnam, na een niet-voetbalactie. Julian Baas benutte de strafschop voor 1-1, nadat Devyne Rensch de score had geopend toen hij als opkomende rechtsachter voor het doel verscheen en de voorzet van Kenneth Taylor knap afrondde.

Unieke kans voor Excelsior

Ajax kreeg nauwelijks kansen, zag kort na het rood voor Bergwijn ook diens collega in de aanval Brian Brobbey naar de kant verdwijnen, vanwege een blessure (Chuba Akpom was zijn vervanger). Ajax voetbalde zonder ziel, zonder overleg. Excelsior besefte dat hier een unieke kans lag om te winnen, hetgeen bijna lukte door de fraaie kopbal van de door Rensch vrijgelaten Lazaros Lamprou, na een prachtige voorzet van Kenzo Goudmijn.

Ajax raakte in de slotfase eerst in de buurt van de 2-2 toen Taylor een geweldige voorzet van Anton Gaaei tegen de lat kopte, en scoorde op het laatst dus via Akpom. Het gaat nog spannend worden in de laatste weken van de competitie. Op papier kan het programma van Ajax bijna niet eenvoudiger, met Volendam (uit), Almere City (thuis) en het al gedegradeerde Vitesse (uit) als tegenstanders, maar ja, niets wekt nog verbazing bij Ajax.

Ajax is op alle fronten zoekende. Donderdag volgt een gesprek tussen de bestuursraad, namens de leden, met rvc-voorzitter Michael van Praag, over de positie van de geschorste algemeen directeur Alex Kroes. De leden willen Kroes behouden voor de club, terwijl Van Praag betoogt dat Kroes met zijn aankoop van aandelen in de periode van zijn aanstelling, met de beschuldiging van voorkennis, zijn hand heeft overspeeld. Rustig zal het in elk geval niet worden bij Ajax.