Het glas blijft halfvol voor Rineke de Wit: ‘Ik kan heel slecht pessimistisch zijn’

Interview
Het nieuwe album van zangeres en multi-instrumentalist Rineke de Wit, bekend van zanggroep Filae, is persoonlijk en intiem. ‘Als iemand me vraagt wie ik ben, kan ik gewoon deze plaat geven en zeggen: luister maar!’
Leon van Steensel
donderdag 2 mei 2024 om 12:50 aangepast 18:22
'Als iemand me vraagt wie ik ben, kan ik gewoon deze plaat geven en zeggen: luister maar!'
'Als iemand me vraagt wie ik ben, kan ik gewoon deze plaat geven en zeggen: luister maar!' beeld Julia Booi

De druk is van de ketel als Rineke de Wit aanschuift voor een gesprek. Vier dagen eerder is haar album Dicht Bij Mij gepresenteerd in Amersfoort. Na een proces van jaren heeft ze het nu losgelaten, de wereld in.

Voor de zangeres markeert het een nieuwe start, al is het niet haar eerste werk. Het is wel de eerste keer dat de muziek zo direct uit haar privéleven voortkwam. ‘Dit voelt echt als mijn eerste album.’

Een beetje gekscherend kun je ‘doorstarten’ als rode draad aanwijzen bij een opsomming aan wat vooraf ging aan Dicht Bij Mij. Die term komt vooral in gedachten omdat De Wit een eindeloze creatieve drang heeft en dus al veel op haar cv heeft staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het Jerusalem Quartet speelt nu zaterdagavond toch in het Concertgebouw. ‘We moeten echt alert zijn.’

En weer mogen Joodse musici niet spelen in Amsterdam. 'Dat is erg. We moeten nu echt alert zijn'

Joodse musici die niet in het Concertgebouw mogen optreden. Doet dat denken aan de jaren dertig van de vorige eeuw en de eerste oorlogsjaren? ‘De overheid had hier moeten opstaan en zeggen: die concerten gaan wél door.’

Afbeelding

Lijden en tegenslag tekenden het leven van vele componisten en musici. Zo ook bij Paul Wittgenstein

Binnen het Wittgenstein Project is een tweede album verschenen met werk dat speciaal werd geschreven voor de Oostenrijkse componist die slechts met een hand kon spelen. Recensent Frans Tijssen is onder de indruk.

Egbert Derix: 'Ik gebruik mijn tijd en mijn talent voor het maken van mooie muziek. Muziek is voor mij het doel en geen middel om beroemd of rijk te worden.'

Egbert Derix speelde met muzikale grootheden, en dan gaat het hem om de muziek. 'Roem is relatief'

Pianist Egbert Derix vindt in de term Deo Volente, ‘als God het wil’, een gezonde reserve en ook dankbaarheid doorklinken. Zijn vrienden en familieleden begrijpen intussen maar niet waarom hij niet veel bekender is.

InSalvation tijdens de sing-in vorig jaar bij Opwekking. Met hun allerlaatste plaat kom je in het drukke bestaan op adem.

Gospelband InSalvation stopt, maar de muziek reist verder: slotakkoord is sereen en rustgevend

InSalvation heeft bijna twintig jaar een onmisbare rol gespeeld in de Nederlandse worshipscene. Maar na een afscheidstournee komt deze zomer een einde aan de reis. Een blik op hun muziek.

Afbeelding

Pearl Jam gedijt bij producer met stopwatch en vond die in de persoon van hit-producer Andrew Watt

De legendarische rockband Pearl Jam weet op haar twaalfde studioalbum een energiek en hoog tempo aan te houden, en dat valt recensent Marco van den Berg op. Er is duidelijk meer aandacht voor productie en afwerking.

De kerngroep van het ensemble Camerata Trajectina met achter (v.l.n.r.) Cassandra Luckhardt, Saskia Coolen en Arjen Verhage; voor links Nico van der Meel en rechts Constance Allanic. In het midden de sopraan Klaartje van Veldhoven die onder meer meewerkt aan het jubileumprogramma.

Een halve eeuw muzikaal geheugen van Nederland. 'Voor het voortbestaan hoeven we niet bang te zijn'

Het Utrechtse ensemble Camerata Trajectina dat oude Nederlandse muziek uitvoert bestaat vijftig jaar. ‘Wat het repertoire betreft, kunnen we nog jaren vooruit.’