Eerder dit jaar werd de Kortezj-lijn geïntroduceerd
NOS Nieuws

Poetin neemt zijn eigen Beest mee naar Helsinki

Poetins Aurus Senat is veel meer dan een presidentiële auto. Het moet de wederopstanding van de Russische auto-industrie worden. Vandaag rijdt hij dan nog exclusief met de wereldleider door Helsinki, uiteindelijk moet de auto voor iedereen beschikbaar worden.

Afgelopen mei gunde Poetin de wereld een eerste blik op het prestigeproject. Tijdens zijn inauguratie legde hij enkele honderden meters af in de limousine, de eerste in Rusland ontworpen auto voor het staatshoofd sinds de Sovjettijd.

Sovjetleiders hadden zich altijd rond laten rijden in modellen van het Russische ZiL. Het automerk kreeg het moeilijk toen het land afscheid nam van de centraal geleide economie. President Jeltsin stapte in 1995 over op een gepantserde Mercedes S-klasse, Poetin bleef bij die keuze. ZiL werd uiteindelijk in 2013 opgeheven.

In mei reed Poetin in zijn nieuwe auto naar zijn beëdiging:

Deze auto neemt Poetin mee naar Helsinki

Om de auto-industrie in het land nieuw leven in de blazen, steunde Poetin het Kortezj-project, Russisch voor stoet, cortège. Kennisinstituut NAMI van de Russische overheid startte het project in 2012, al voor ZiL werd opgedoekt. Inmiddels is er zo'n 175 miljoen euro in gestoken, meldde het staatspersbureau recentelijk.

De Russische afkomst van de auto wordt in alles onderstreept. De merknaam Aurus is een samentrekking van het Latijnse woord voor goud (aurum) en Rusland. Typenamen zullen verwijzen naar de torens van het Kremlin, zoals de Senatskaja-toren waar Poetins kantoor ligt. Ook zijn patronen in het interieur geïnspireerd op de iconische Basiliuskathedraal van Moskou.

De presidentiële auto is het paradepaardje van de lijn, maar uiteindelijk moeten er meerdere modellen komen, zoals een sedan, een mpv en een suv. Per jaar moeten er enkele honderden van geproduceerd worden, voor een kostprijs van zo'n 100.000 euro. Kopers worden vooral in China en het Midden-Oosten gezocht.

Poetin zelf is niet te beroerd om autoverkoper te spelen. Tijdens een bezoek van de kroonprins van Abu Dhabi liet hij zich graag fotograferen in zijn auto. Een van de ontwerpers zei dat dit onmiddellijk tot belangstelling uit het buitenland had geleid.

Poetin laat zijn auto zien aan de kroonprins van Abu Dhabi

Veel details over de auto zijn er nog niet. In reclameberichten belooft NAMI dat elk model in de lijn presidentieel zal aanvoelen. Het bedrijf spreekt over massagestoelen, een eigen multimediasysteem ("om datalekken via Apple CarPlay of Android Auto te voorkomen") en een hybride motor. Onder Poetins motorkap is een 4.4-liter V8-Porschemotor te vinden.

Of de presidentiële auto extra snufjes heeft meegekregen, is geheim. Met een gewicht van 6000 kilo doet hij niet onder voor Trumps gepantserde Beast. Over de Amerikaanse versie wordt gezegd dat er traangaspatronen en een eigen zuurstofvoorraad geïnstalleerd zijn en de auto op stukgeschoten banden kan blijven rijden. Ook zou er een voorraad presidentieel bloed aan boord zijn voor noodgevallen.

Dat soort details zijn niet bekendgemaakt over Poetins auto. Wel wijst NAMI er subtiel op dat de limousine van Barack Obama ooit vast bleef zitten op een verkeersdrempel. Omdat de Aurus hoger op zijn wielen staat, zal dat met Poetins auto niet gebeuren, benadrukken de Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl