media

Coup de théâtre in Vlaams Parlement: N-VA’ers houden stoelendans om hoorzitting VRT-CEO tegen te houden

Frederik Delaplace.© belga

Een nieuwe poging om de CEO van de VRT naar het parlement te sommeren is mislukt. N-VA zet Frederik Delaplace nogmaals uit de wind. “Dit is actieve obstructie”, klinkt het bij andere partijen.

Karsten Lemmens

Coup de théâtre in het Vlaams Parlement. Enkele parlementsleden ondernamen nog maar eens een poging om de CEO van de VRT, Frederic Delaplace, te sommeren, en hem zo tekst en uitleg te vragen bij de reeks schandalen die de VRT de laatste tijd teistert.

Maar dat was buiten N-VA gerekend. Vlak voor er een stemming zou plaatsvinden over de “regeling der werkzaamheden”, waarin de VRT-CEO zou worden opgeroepen, verliet Marius Meremans (N-VA) de commissie Cultuur en Media. Daardoor was de vergadering niet in quorum, en kon er niet worden gestemd. De VRT-top ontspringt zo opnieuw de dans.

LEES OOK. Bij zijn vorige bedrijf spreken ze vol lof over hem, maar bij de VRT onthouden ze vooral het negatieve: welk parcours legde CEO Frederik Delaplace al af?

“Het is onbetwistbaar dat N-VA dit tegenhoudt”, reageert Orry Van de Wauwer (CD&V), die de regeling had aangevraagd. “Dit is obstructie van de werkzaamheden van het parlement.” Ook oppositielid Katia Segers (Vooruit) heeft het over “actieve obstructie”.

Om te kunnen stemmen moet er een minimum aantal parlementsleden aanwezig zijn. Het leidde tot een hele stoelendans. Toen Katia Segers (Vooruit) de vergadering binnenkwam, stapte Manuela Van Werde (N-VA) op. En toen er mensen van Groen en Open VLD bij kwamen, vertrok Marius Meremans (N-VA). Doordat de N-VA’ers steevast vertrokken, hielden ze het aantal benodigde parlementsleden te laag om te stemmen.

Op die manier hield N-VA de VRT-top opnieuw uit de wind – intussen al de vijfde keer. Een van de kritieken waarop Delaplace zou moeten reageren, is of de VRT onder zijn leiderschap programma’s maakt op maat van de Vlaamse regering van N-VA’s minister-president Jan Jambon.

LEES OOK. Programma’s op maat van Vlaamse regering stuiten op protest binnen VRT

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Hoe kon VRT zich zo verslikken in documentaire Bart De Pauw?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen