Bert Kreuk bereikt zijn doel: hij overhandigt D-day-vlag aan de 'opperbevelhebber'

Nieuws
anp
vrijdag 19 juli 2019 om 03:00
Bert Kreuk bereikt zijn doel: hij overhandigt D-day-vlag aan de 'opperbevelhebber'
Bert Kreuk bereikt zijn doel: hij overhandigt D-day-vlag aan de 'opperbevelhebber' anp / Bart Maat

Washington

De Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk heeft donderdag tijdens een speciale ceremonie zijn Amerikaanse D-day-vlag overhandigd aan de Amerikaanse president Donald Trump. Kreuk reisde met de delegatie van premier Mark Rutte, die een ontmoeting had met Trump, mee naar Washington. Het gaat om het dundoek dat bij de invasie op D-day in 1944 als eerste op Utah Beach (Normandië) aan land werd gedragen.

Kreuk kocht de vlag in 2014 voor een kleine half miljoen euro op een veiling, met de bedoeling deze ooit aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de president, te overhandigen. Hij ziet het als een symbolische gift voor de bevrijding van Nederland. Zelf noemde de verzamelaar de ontmoeting met Trump ‘eervol’ en ‘respectvol’.

De vlag wapperde in 1944 op de achtersteven van het landvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach. Kreuk kreeg naar eigen zeggen ooit een bod van 7 miljoen euro voor de vlag, maar weigerde het, omdat ‘het symbool meer waard is dan het geld’. De vlag wordt uiteindelijk tentoongesteld in het Smithsonian Nationaal Historisch Museum in Washington.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.

Ontheemde Palestijnen trekken met duizenden weg uit de omgeving van Rafah, terug naar noordelijker delen van de Gazastrook.

Het gewelddadige conflict tussen Israël, Hamas en Iran splijt ook in Nederland kerken en politiek

Er lijkt nauwelijks een tussenweg meer in het debat over het conflict tussen Israël, Hamas, Hezbollah en ook Iran. De werkelijkheid wordt onwrikbaar ingevuld vanuit de eigen beleving.