20 juli 2019 om 19:33
Luister naar

Commentaar: Dit is Iraanse sluwheid

Iraanse sluwheid en westerse kortzichtigheid hebben in de Straat van Hormuz geleid tot de kaping van een Brits schip door Iran. En het zijn de details rond die kaping die veel vertellen over de drieste Iraanse politiek en het tekortschietende Britse – en Europese – antwoord daarop. Het is belangrijk op die details te letten, want inmiddels vaart en vliegt er zo veel wapentuig in de Straat van Hormuz dat een klein incident tot een grote escalatie kan leiden. En de actie rond de Britse tanker mag een slimme zet zijn van Iran, het is wel een actie die op termijn voor Teheran nadelig kan uitpakken. Als de Europese landen tenminste wakker zijn geworden. De Iraanse actie was geen verrassing, of had dat in ieder geval niet mogen zijn. Wie ook maar een beetje de Iraanse staatsmedia had gevolgd, wist dat dit zou komen. Dinsdag kondigde ayatollah Khamenei namelijk aan dat de Britse ‘piraterij’ beslist door ‘de islamitische republiek en toegewijde dienaren van het systeem’ zou worden beantwoord. Die Britse piraterij was het aanhouden van een Iraanse tanker met olie erbij, op 4 juli bij Gibraltar. Die olie was bedoeld voor het Syrische regime van Assad. Iran schond daarmee Europese sancties. Maar Brussel hield zich vooral stil. De Britten stonden er alleen voor.

Toen was het een kwestie van aftellen, tot het geschikte moment. Dat was vrijdag. In Londen heerste vooral opwinding rond de aankondiging van een nieuwe Britse premier. De Britse versterking, met een van de modernste Britse oorlogsschepen, moest nog in de Perzische Golf aankomen. Het signaal tot actie klonk toen het enige Britse fregat ter plaatse net tien minuten varen te ver weg was om de Iraanse operatie te verhinderen. Er moeten nu wat lastige vragen worden beantwoord. Waarom voeren Britse schepen nog steeds één voor één door de Straat van Hormuz, in plaats van met een aantal tegelijk, onder begeleiding? Dat was niet anders dan kortzichtig. Waarom reageerde Londen zo laat, ook in het sturen van versterking? En waarom hielden, tot deze actie, de Europese landen zich zo stil?

De hoofdvraag is nu, of de Europese landen zich verder uiteen laten spelen, of nu samen een grens trekken tegenover Iran. Daar ligt namelijk de mogelijke Iraanse misrekening. Dit optreden wordt ook door Berlijn en Parijs niet geaccepteerd. Maar wat de gebeurtenissen ook hebben laten zien, is dat woorden alleen Iran dit niet duidelijk maken.

Dat betekent meer Europese marineschepen in en rond de Straat van Hormuz om de vrije doorvaart veilig te stellen. Het alternatief is nog meer Iraanse acties, met alle risico’s van een ongewilde escalatie.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.