Luister naar

Defensiedeskundige Ko Colijn: Nederland moet nu geen fregat naar de Golf sturen

Nieuws
Sinds vrijdag ligt een Britse olietanker aan de ketting in Iran. De spanningen in de Golfregio groeien. ‘Toch is de situatie niet explosief’, meent defensiedeskundige Ko Colijn, verbonden aan het Instituut Clingendael voor internationale betrekkingen.
Theo Koelé redactie vk
zaterdag 20 juli 2019 om 20:49
Ko Colijn
Ko Colijn Dick Vos

Den Haag

De Britten houden een Iraans schip vast op Gibraltar, Iran reageerde met de confiscatie van de Britse tanker Stena Impero met de voltallige bemanning. Is een ruil mogelijk om de spanningen te verminderen?

‘Dat is goed denkbaar. Achter de schermen kan er onderhandeld worden, als dat al niet gebeurt. Het hooggerechtshof op Gibraltar heeft vrijdag bepaald dat het Iraanse schip nog dertig dagen vastgehouden mag worden. Zolang kan de crisis voortduren. Iran is in staat met kleine, snelle schepen incidenten te creëren in de Straat van Hormuz. Marineschepen van Groot-Brittannië en de VS in het gebied kunnen daar weinig tegen doen, willen beide landen een escalatie voorkomen. Met het sturen van troepen naar Saudie-Arabië geven de VS wel een signaal af: we beschermen onze belangen en mensen in de regio. Het gaat volgens berichten om enkele honderden militairen, niet om een invasiemacht. Daarom spreek ik over een kat-en-muis-spel.’

Iran en de VS beschuldigen elkaar ervan de spanningen op te voeren. Iran valt westerse schepen aan, de VS en Iran halen elkaars drones neer.

‘Ik heb nog geen bewijs gezien dat Iran verantwoordelijk is voor aanvallen op schepen. John Bolton, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zou de VN-Veiligheidsraad daarover informeren, maar dat heeft hij niet gedaan. Wat de drones betreft: zowel Washington als Teheran laat zich niet onbetuigd. En we moeten niet vergeten dat de spanningen zijn opgelopen sinds Trump eenzijdig uit het internationale nucleaire akkoord met Iran stapte. Iran voelde zich genoodzaakt daar iets tegenover te stellen. Maar het land is niet gebaat bij een oorlog met de VS.’

Trump heeft Nederland gevraagd te helpen bij bescherming van de koopvaardij in en nabij de Straat van Hormuz. Nederland overweegt een fregat te sturen, maar tijdens zijn recente bezoek aan het Witte Huis heeft premier Mark Rutte geen toezeggingen gedaan. Zou dat een goed idee zijn?

‘Ik vind van niet. In de eerste plaats: Nederland moet niet op afroep beschikbaar zijn om de Amerikanen te helpen bij het uitvoeren van hun sanctiebeleid tegen Iran – want dat is de achtergrond van het Amerikaanse verzoek. Ten tweede: in het regeerakkoord staat dat Nederland bij voorkeur niet aan buitenlandse operaties deelneemt zonder volkenrechtelijk mandaat. Nederland heeft die les geleerd nadat het in 2003 politieke steun gaf aan de Amerikaanse invasie in Irak zónder zo’n mandaat. Een mandaat is er ook nu niet. Het wordt voor Rutte wel lastig om nee te zeggen. Omdat de VS in de Golf optrekken met de Britten, met wie we nauwe maritieme banden hebben.’ <

Britten: tankerkaping is ‘vijandige daad’

De tanker die vrijdag door Iran in beslag is genomen, werd geëscorteerd door een Brits marineschip. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse Revolutionaire Garde zaterdag gezegd. De bemanning van de oorlogsbodem probeerde de inbeslagname te verhinderen, maar de Iraanse militairen zagen toch kans de tanker met 23 bemanningsleden mee te nemen naar de havenstad Bandar Abbas. Dat gebeurde ‘ondanks het verzet en de tussenkomst’ van de Britten, aldus de zegsman. Daarop wilde het Britse ministerie van Defensie geen commentaar geven. De in beslag genomen tanker was volgens Teheran betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken.

Minister van Defensie Penny Mordaunt heeft verklaard dat het om een ‘vijandige daad’ gaat. De tanker Stena Impero voer in de wateren van Oman toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Eerder werd bericht dat het schip onder Britse vlag in internationale wateren voer toen het in beslag werd geënterd. Mordaunt heeft haar Iraanse collega gesproken en haar ‘extreme teleurstelling’ geuit. Ook de ambassadeur van Iran in Londen is op het matje geroepen door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een anti-Israël spandoek op straat in Teheran, 19 april.

Israël en Iran vinden geitenpaadje uit escalatie, geen grote vergeldingsaanval

Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag kleine luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse bodem. In Iran werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Israël noch Iran heeft er belang bij de zaak nog hoger op te drijven.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’