Wil je naar de Vaticaanse musea deze zomer? Dan moet je veel geduld hebben

Nieuws
Wie deze zomer in Rome de Vaticaanse musea wil bezoeken, moet geduld hebben. Het aantal toeristen is groter dan ooit en de mogelijkheden om snel de lange rij voorbij te gaan zijn ingeperkt.
anp
zaterdag 20 juli 2019 om 16:03
Het aantal toeristen dat Rome bezoekt, is groter dan ooit.
Het aantal toeristen dat Rome bezoekt, is groter dan ooit. epa / Luciano del Castillo

Rome

Sinds het begin van deze maand is het verboden mensen die al in de rij staan, een zogenaamd ‘skip-the-line’ ticket te verkopen door bedrijven die al dan niet legaal een graantje mee willen pikken van het massatoerisme.

De gidsen klagen steen en been, de Vaticaanse musea zijn overvol. In juni werden er op de drukste dagen 40.000 toeristen door het museum gejaagd. Bezoekers staren opeengepakt naar Rafaels School van Athene of Michelangelo’s Laatste oordeel, terwijl de volgende groep al klaarstaat om ze af te wisselen. ‘Een claustrofobische ervaring’, zegt Simona Salvatori, al jaren gids in het museum. Veel vertrekken in het middeleeuwse gebouw hebben geen airconditioning, waardoor de hitte vaak ondraaglijk wordt. ‘Moet je voorstellen wat dat doet met kunstwerken.’

gedwee in de rij

Buiten, voor de ingang van de Vaticaanse musea, staan duizenden toeristen gedwee in de rij. Het Vaticaan bedacht ongeduldige toeristen ter wille te zijn door toegangskaartjes te verkopen via het internet. Uiteraard tegen een iets hogere prijs. Handige ondernemers kochten die kaartjes en masse in en verkochten ze door aan wachtende toeristen.

Toen eind mei acht ‘skip-the-line’ kaartjesverkopers voor de ogen van verbijsterde toeristen met elkaar op de vuist gingen, greep de gemeente Rome in. Derden mogen geen kaartjes van de Vaticaanse musea verkopen. De gidsen zijn tevreden met de maatregel, maar controle is er niet. ‘Hier bij de ingang van de musea zijn ze weg’, zegt gids Myriam uit Brazilië. ‘Maar nu staan ze verdekt opgesteld, een paar straten verderop kaartjes te verkopen.’

Rick uit Rotterdam werd op weg naar het Vaticaan ook aangesproken door een ‘skip-the-line’ verkoper. ‘Maar ik ben gewoon doorgelopen.’ Achter hem staat een man aan een Amerikaanse toerist uit te leggen hoe hij sneller het museum binnen kan. ‘Als u die straat inloopt, dan zit rechts ons kantoor, daar kunt u een kaartje kopen.’ Desgevraagd zegt de man dat hij niks verkeerd doet, ‘ik geef alleen maar informatie’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.