Luister naar

Ook christelijke politieke partijen blijken creatief met royale schenkingen

Nieuws
Hoe gaan politieke partijen om met grote anonieme schenkingen? 50Plus heeft zaterdag de manager van haar partijbureau ontslagen, omdat deze bereid bleek 15.000 euro van een ‘anonieme donateur’ slinks te verwerken. Maar ook andere politieke partijen, zoals ChristenUnie, SGP en CDA geven tips om onder de radar te blijven.
redactie nd
zaterdag 20 juli 2019 om 19:57

Den Haag

De anonieme donateur was een journalist van De Telegraaf die onderzoek deed naar de financiering van alle politieke partijen met een zetel in de Kamer. Wanneer een partij meer dan 4500 euro in een jaar ontvangt van een persoon of stichting, mag deze niet anoniem blijven. Zaterdag schreef de krant dat meerdere partijen de wet omzeilen om grote anonieme giften te kunnen ontvangen. Zo adviseert de ChristenUnie de ‘donateur’ het bedrag te verdelen over meerdere mensen die het vervolgens anoniem kunnen overmaken naar de partij. Wanneer de journalist zich bekendmaakt, stelt de ChristenUnie: ‘Hoewel wettelijk toegestaan, lijkt deze manier van werken te veel op het omzeilen van wetgeving.’ De partij gaat dit daarom onder de aandacht van medewerkers brengen. SGP, D66, GroenLinks, VVD en PvdA tippen de journalist het grote bedrag over een aantal jaar te verdelen. ‘Dat is legaal,’ antwoorden de SGP en andere partijen wanneer De Telegraaf hun om een reactie vraagt.

50Plus kan dit van haar voorgestelde actie niet zeggen. Haar medewerker stelde voor aan de donateur om het bedrag van 15.000 euro in een enveloppe door de brievenbus te gooien bij het partijbureau. Dan zou de partij dit zelf in etappes als kleinere anonieme donaties kunnen verwerken.

vertrouwensbreuk

Partijvoorzitter Geert Dales noemt de handelswijze van de medewerker een grote vertrouwensbreuk. ‘De conclusie dat dit bij 50Plus kan, is onjuist; de conclusie dat iemand bij 50Plus zich hiervoor ontvankelijk toonde, is juist’, zegt hij tegen de Telegraaf. De manager van het partijbureau is ontslagen, hoewel uit een mail blijkt dat juist een financieel adviseur van 50Plus haar deze optie heeft aangeraden.

SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie begaan geen alternatieve wegen en wijzen enkel op de wet. De PVV, die telefonisch niet te bereiken is, reageert niet op de mails met de voorgestelde donatie.

Het CDA is de enige partij die de donateur erop wijst dat hij het grote bedrag kan overmaken naar een stichting. Die kan de 15.000 euro vervolgens overmaken naar het CDA, waardoor de naam van de donateur buiten beeld kan blijven.

In april wees GroenLinks tegenover minister ­Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken reeds op deze mogelijkheid. Donaties van buiten de Europese Unie zijn sinds april verboden om zo onwenselijke politieke beïnvloeding te voorkomen. Donaties uit EU-landen mogen nu niet meer anoniem gedaan worden. Voorheen mocht dat tot 4500 euro wel. Ollongren gaat de partijen om opheldering vragen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Ankara om Erdogan over te halen

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.