Luister naar

De lijntjes in Den Haag zijn verrassend kort, zegt Nico Drost (ChristenUnie)

Nieuws
De Tweede Kamer is soms net een duiventil. Sinds het aan­treden van het derde kabinet-Rutte zijn er al meer dan tien nieuwe Kamerleden geïnstalleerd. Wie zijn zij? Vandaag: Nico Drost (ChristenUnie), 105 dagen Kamerlid, als tijdelijke vervanger van Stieneke van der Graaf.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 9 juli 2019 om 03:00
De lijntjes in Den Haag zijn verrassend kort, zegt Nico Drost (ChristenUnie)
De lijntjes in Den Haag zijn verrassend kort, zegt Nico Drost (ChristenUnie) anp / Lex van Lieshout

Den Haag

Wat is u het meest opgevallen in de Tweede Kamer?

‘Dat de lijntjes in Den Haag veel korter zijn dan ik dacht. Tussen Kamerleden van de coalitie en oppositie, met ministeries en ministers. Wie vanbuiten naar de politiek kijkt, moet het doen met nieuws in de krant. Maar achter de schermen heeft er dan al een heel proces plaatsgevonden, waar je geen idee van hebt. Een Kamerlid kan meer voor mensen betekenen dan ik had verwacht.’

Wat deed u hiervoor, en waarom bent u geknipt voor de politiek?

‘Ik heb een eigen adviesbureau, ik adviseer bedrijven in de maak­industrie over hun organisatie. Uiteindelijk is dat ook een soort politiek. Ik heb weleens tegen een directie gezegd: jullie doen langer over een besluit dan wij, politici. In Den Haag weet je wanneer iets klaar is, maar in sommige bedrijven heb je na tien keer praten nóg geen resultaat. Ik kan meer van mezelf kwijt in de politiek dan in het bedrijfsleven. Vanuit mijn geloof de maatschappij vormgeven, en zorgen dat mensen je kennen, een prachtige combinatie. Straks komt Stieneke van der Graaf terug van zwangerschapsverlof, maar ik zou het niet erg vinden om terug te keren. Maar dat is aan de partij en aan de kiezers. En uiteindelijk weet ik me door God geleid.’

Hoe is het om halverwege de rit in te stappen?

‘Moeilijk. Je komt direct in het diepe terecht. Na mijn eerste week moest ik het debat doen over de moord op Anne Faber. De familie zat in de zaal, het debat werd uitgezonden op televisie, het raakt veel mensen. En als ­coalitiepartij kun je niet eenvoudig aan de zijlijn roepen dat het allemaal slecht is.’

Al een blunder gemaakt als Kamerlid?

‘Zeker. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje mag iedere fractie maar twee vragen stellen. Dat wist ik niet. Ik ging daarheen en stelde de twee vragen achter elkaar, zoals in debatten vaker gebeurt. Toen hoorde ik Joël Voordewind achter me “Wat doe je nou?” roepen. Hij mocht niet meer. De voorzitter was niet gevoelig voor het argument dat ik nieuw was, haha.’

Of een succes geboekt?

‘Na het debat over Anne Faber heb ik een notitie geschreven over de tbs-maatregel, en die mogen aanbieden aan minister Sander ­Dekker (Rechtsbescherming). Hij heeft beloofd met een reactie te komen. De notitie gaat erover dat de veiligheid groter wordt als we mensen na hun straf goed opvangen en begeleiden. Iemand voor het leven in een hokje stoppen, past niet bij de genade van het evangelie dat wij uitdragen. Na straf moet herstel komen.’

Wat zijn uw ambities voor na de vakantie?

‘Tijdens de vakantie ga ik goed nadenken over de toekomst, want de politiek was een fantastisch mooie ervaring. Dat heb ik toch maar mooi op mijn cv staan. Daarna ga ik verder met mijn ­adviesbureau. Zorgen dat ik weer klanten krijg.’

naam: Nico Drost (ChristenUnie)

op vakantie naar? Frankrijk

vervoer? auto

wie gaat er mee op vakantie? gezin, schoonzus en haar twee kinderen

en wat zeker niet? boeken over politiek of bedrijfskunde

favoriete bezigheid in vakantie? lezen

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.