Test olympische wegrit: Diego Ulissi wint op en rond Mount Fuji, Loïc Vliegen eerste Belg

De testwedstrijd van de olympische wegrit is gewonnen door Diego Ulissi, voor zijn Italiaanse landgenoot Davide Formolo. Loïc Vliegen werd de eerste Belg op een vijfde plaats

Hans Jacobs in Tokio

De testwedstrijd van de olympische wegrit werd een beetje een Italiaans feestje. Diego Ulissi won, twintig seconden later kwam landgenoot en Italiaans kampioen Davide Formolo binnen. Eerste Belg was Loic Vliegen, die in een achtervolgend groepje van een paar man onder wie ook Dimitri Peyskens de snelste was. Vliegen: “Dit was een superzware koers.” De beslissing viel op de Mikuni Pass, een klim van meer dan 6 kilometer, met de top op ongeveer 35 kilometer van de aankomst.

Het laatste gedeelte van het parcours speelt zich voornamelijk afspeelt in de heuvelzone rond Tokio, met de heilige Fujiberg op de achtergrond. Het test-event was 179 kilometer lang met 3.700 hoogtemeters, met verschillende plaatselijke rondes en aankomst op het Formule 1-circuit van de Grote Prijs van Japan, Fuji International Speedway. De olympische wegrit is 234 kilometer met 4.865 hoogtemeters. Vliegen: “Volgend jaar wordt het nog een pak zwaarder.”

Vrijdag, na de verkenning van de heuvelzone, zei bondscoach Rik Verbrugghe al dat dit parcours voor klimmers en punchers is, “bijvoorbeeld voor een Dylan Teuns of een goede Remco Evenepoel.”

LEES OOK (N+). Onze man verkende met bondscoach Rik Verbrugghe nu al de olympische wegrit in Tokio: “Iets voor Dylan Teuns, of een goede Remco Evenepoel”

Uitslag:

1. Diego Ulissi (Ita) 4u50:53

2. Davide Formolo (Ita) op 0:17

3. Nans Peters (Fra) 1:52

4. Matthew Holmes (GBr) 2:29; 5. Loïc Vliegen (BEL); 6. Fabien Doubey (Fra); 7. Dimitri Peyskens (BEL); 8. Fausto Masnada (Ita) 5:55; 9. Steff Cras (BEL) 9:11; 10. James Shaw (GBr)

Lawrence Naesen (BEL) en Kobe Goossens (BEL) finishten niet

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen