Luister naar

Een ongekende stilte uit Rusland over het onderzoek naar MH17

Nieuws
Rusland heeft voor het eerst geen groot tegenverhaal tegen de bevindingen en beschuldigingen van het onderzoeksteam rond de MH17. ‘Alle verhalen zijn doorgeprikt en er is nu even niets meer.’
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 19 juni 2019 om 15:17
Vladimir Putin
Vladimir Putin epa / Alexei Druzhinin

Moskou

In de aanloop naar de presentatie van het JIT van 19 juni, is het in de Russische media opmerkelijk stil gebleven rond de MH17. Bij voorgaande presentaties was er steeds sprake van ‘onthullingen van onderzoeksresultaten’ in Rusland, die het tegendeel zouden bewijzen van wat het JIT naar voren bracht. Zo hield de Russische producent van de Buk-raket, Almaz Anty, in oktober 2015 een grote persconferentie met eigen onderzoek, pal voordat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid met zijn eerste grote rapport kwam. In totaal hebben de Russische regering en aan de regering verbonden organisaties en media, ruim zeventig verschillende verklaringen voor het neerhalen van de MH17 en andere beweringen de wereld in geholpen. Sommige daarvan werden gelijktijdig door staatsmedia als Sputnik News en RT.com uitgedragen.

Tot in 2018 werd het verhaal herhaald dat een Oekraïense SU-25 grondaanvalsvliegtuig de MH17 zou hebben neergehaald, terwijl tegelijkertijd door Rusland erop werd gehamerd dat het toch echt een Oekraïense Buk-raket was geweest. Dat de twee theorieën elkaar totaal uitsloten, was een bijkomstigheid.

varianten

Zelfs president Putin was dit opgevallen, maar in een verklaring op het Economische Forum in Sint Petersburg in mei vorig jaar legde hij de schuld toch bij het JIT. Er bestaan ‘verschillende versies van deze tragedie’, aldus Putin, ‘maar deze worden niet serieus genomen’. Dus konden de verschillende Russische varianten ook naast elkaar blijven bestaan.

Maar deze keer is er geen alternatief verhaal dat al vooraf werd benadrukt. De enige serieuze poging was een persconferentie met een Oekraïense ‘overloper’, Vasily Prozorov. Die stelde dat de oorlog in het oosten van Oekraïne van tevoren was bedacht en opgezet door de regering in Kiev. Verder zei hij dat ‘president Porosjenko en zijn team vooraf kennis hadden van de gebeurtenis’ met de MH17. Prozorov ging er naar eigen zeggen van uit dat Valery Kondratyuk, het plaatsvervangend hoofd van de staf van president Porosjenko, en het hoofd van de militaire inlichtingendienst Vasily Burba bij het neerhalen van het passagierstoestel betrokken zouden zijn. Maar het verhaal werd door niets ondersteund en het is behalve door het staatspersbureau Tass en het Russischtalige Ria Novosti niet naar buiten gebracht.

Ook opmerkelijk is dat Sputnik News de persconferentie van het JIT live versloeg, met een accurate vertaling, terwijl RT (Russia Today) juist helemaal zweeg over de MH17.

‘Rusland is door de verhalen heen’, zegt Hella Rottenberg van het kennisplatform Raam op Rusland. ‘Alle theorieën zijn een voor een doorgeprikt en er is nu even niets meer.’ Dat ook het staatspersbureau TASS zonder echt commentaar de bevindingen van het JIT en de aanklachten tegen drie Russen heeft gemeld, is volgens haar ‘totaal nieuw’.

Het Kremlin liet voor de persconferentie van het JIT bij monde van Putins woordvoerder Dmitry Peskov weten, voorlopig ‘geen commentaar te geven op de conclusies van het JIT’. Wel herhaalde Peskov dat Rusland ‘niet de kans heeft gekregen, deel te nemen aan het onderzoek’ terwijl het dat volgens hem wel erg graag wilde doen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat er ‘opnieuw totaal ongegronde beschuldigingen tegen Rusland zijn geuit, bedoeld om de Russische Federatie in de ogen van de internationale gemeenschap in diskrediet te brengen’. <

eerste bericht

Het eerste bericht in de Russische media over de ramp met de MH17 is overigens een korte melding van het staatspersbureau TASS, op 17 juli 2014, dat ‘militieleden van de Donetsk Volksrepubliek een militair transporttoestel van het type Antonov-26 hebben neergeschoten. Een raket trof de AN-26, die op de grond stortte en in brand vloog’, aldus het bericht. Pas later zouden de militieleden ontdekken dat ze een passagierstoestel hadden neergehaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een anti-Israël spandoek op straat in Teheran, 19 april.

Israël en Iran vinden geitenpaadje uit escalatie, geen grote vergeldingsaanval

Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag kleine luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse bodem. In Iran werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Israël noch Iran heeft er belang bij de zaak nog hoger op te drijven.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’