Direct naar artikelinhoud
Lijstje

Deze albums neemt gitarist Onno Smit mee naar een onbewoond eiland

Onno Smit (51) is gitarist van Michelle David & The True-tones, die onlangs het album Brothers & Sisters uitbrachten. Naar een onbewoond eiland neemt hij deze albums mee.

1. Richard Hawley: Coles Corner (2005)

“Ik ben een superfan van deze Brit, die heel mooie, romantische liedjes maakt. Het gaat soms de kant op van de rockabilly, maar Hawley kan ook klinken als een crooner. In Nederland slaat zijn muziek niet zo aan – ik zag hem in De Melkweg voor maar vier man – maar bij mij thuis zijn we gek op hem. Ook mijn dochters zingen zijn liedjes mee.”

2. Sam Cooke: Sam Cooke’s SAR Records Story 1959-1965 (1994)

“In de vroege jaren zestig had soulzanger Sam Cooke zijn eigen label. Dit is een box met door hem geproduceerde muziek van bijvoorbeeld The Soul Stirrers, The Valentinos en The Womack Brothers. In elk nummer hoor je Cooke terug, ook als hij zelf niet zingt. Muziek op de rand van soul en gospel.”

3. Chet Baker: Chet Baker Sings (1954)

“Het eerste album waarop hij zong, 23 jaar oud nog maar. Hij was al bekend als een heel goede jazztrompettist en toen bleek hij ook nog eens een heel mooie stem te hebben. Dit is een plaat waar je wat aan hebt op een eiland: de sfeer die Baker neerzet werkt altijd en overal.”

4. The Impressions: This Is My Country (1968)

“Korte, puntige soulliedjes. Het was het laatste album waarop Curtis Mayfield nog deel uitmaakte van zanggroep The Impressions. In sommige liedjes zit al een voorzichtige voorbode van de muziek die hij later ging maken.”

5. The Rolling Stones: Exile on Main St. (1972)

“Op een onbewoond eiland heb je ook een echte feestplaat nodig. Exile heeft het allemaal: blues, gospel, straight up rock-’n-roll en zelfs al een beetje punk. Beste album van de Stones. Later, toen Ron Wood er bij kwam, werd de muziek gezellig, hier klinkt de groep nog echt gevaarlijk.”