Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

Nieuws
De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 21:15
Afbeelding
beeld anp

Zo moesten bezoekers van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam een plek reserveren. Die op de Waalsdorpervlakte was wel vrij toegankelijk.

Toch waren ook Den Haag en Wassenaar extra gespitst op verstoringen. Zo hield de Haagse politie ‘verscherpt toezicht’ op de dodenherdenkingen en zou ingrijpen als dat nodig was. Ook Wassenaar was extra alert, maar de gemeente had vooraf geen signalen ontvangen die een aanpassing van de herdenking noodzakelijk maakten.

‘Ik ben blij dat het ook dit jaar weer waardig is verlopen’, zei Donald van Pelt voorzitter van het Erepeloton Waalsdorp. Van Pelt was ook opgelucht over het uitblijven van onweer tijdens de herdenking. Die dit jaar ‘beduidend minder’ mensen trok dan het gebruikelijke aantal van rond de 3000. Hoeveel precies kon Van Pelt niet zeggen.

Op de Waalsdorpervlakte zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 250 verzetsmensen gefusilleerd door de Duitse bezetter. Na de oorlog zijn in het duingebied tussen Wassenaar en Den Haag ook enkele beruchte NSB’ers terechtgesteld, zoals Max Blokzijl en Anton Mussert.

Aan de herdenking doen elk jaar duizenden mensen mee. Zij lopen in een lange stoet langs het verzetsmonument, genodigden en nabestaanden voorop. De Bourdonklok blijft luiden tot iedereen het monument is gepasseerd, om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. De herdenking wordt uitgezonden op RTL4.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

Afbeelding

President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

Afbeelding

Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool.

Afbeelding

Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

Afbeelding

Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.