Ook buiten Amsterdam zijn herdenkingen rustig verlopen. ‘Het verliep net als andere jaren’

Nieuws
Op veel plekken in Nederland was het zaterdagavond om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Tot incidenten - waarvoor van tevoren werd gevreesd - kwam het nauwelijks.
Wian Slendebroek
zaterdag 4 mei 2024 om 21:53 aangepast 22:53
De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.
De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten. beeld anp / Lex van Lieshout

In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met de situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen. Die op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Toch was men in Den Haag extra gespitst op verstoringen. Zo hield de Haagse politie ‘verscherpt toezicht’ op de herdenkingen en zou ingrijpen als dat nodig was. De herdenking werd wel ‘beduidend minder’ bezocht dan andere jaren, zegt de organisatie. Elders in Den Haag werd er juist een bezoekersrecord gevestigd. Op de Kinderherdenking in Madurodam kwamen 7000 mensen af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De toegangsweg naar camping De Gronselenput staat onder water. Campinggasten is gevraagd hun kampeerplek in het Limburgse dorp Etenaken te verlaten om dreigende wateroverlast.

Wateroverlast in België en Limburg lijkt voorbij; geëvacueerden en campinggasten keren terug

De wateroverlast als gevolg van hevige regenval in zowel Belgisch als Nederlands Limburg lijkt voorbij. Ook in de provincie Luik zijn geen waarschuwingen meer van kracht.

Moslims praten met elkaar voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. ‘Linksom of rechtsom, deze moskee zal altijd blijven bestaan.’

Wat vinden moskeebezoekers van het nieuwe kabinet? 'We worden in het nauw gedreven'

De PVV, de partij van de ‘kopvoddentaks’, gaat regeren. Hoe kijken moskeebezoekers in Zaandam naar het hoofdlijnenakkoord? ‘Wij voelen elke dag dat we minder voorstellen dan de Nederlanders.’

Felicia Vizi (72) en stiefvader Hans van Kessel (73) wonen samen met dochter Danielle Lako (37), schoonzoon Kees de Schepper (41) en kleindochters Vika (2) en Lili (4 weken).

Drie generaties onder één dak: een mooie oplossing voor het woningtekort. Maar zo gemakkelijk gaat het niet

De hele familie onder één dak heeft vele voordelen op de overspannen huizenmarkt. Toch loop je nog tegen allerlei regels aan als je met je (schoon-)ouders een huis wilt kopen.

Het strijkkwartet plaatste na de annulering een bericht op Instagram: ‘capitulatie voor pesterij en terrorisme’.

Het Jerusalem Quartet mag zaterdag toch optreden in het Concertgebouw

Het Concertgebouw laat één van de eerder afgelaste concerten van het Jerusalem Quartet alsnog doorgaan. De Amsterdamse concertzaal zei eerder de veiligheid van musici, bezoekers en personeel niet te kunnen garanderen.

Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.

Geert ten Dam geeft een toelichting.

UvA opent deuren na twee dagen sluiting

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.