Direct naar artikelinhoud
Korte filmJames Bulger

Britse vrouw ‘walgt’ van Oscarnominatie voor film over 10-jarige moordenaars van haar zoontje

Denise Fergus, de moeder van de vermoorde Britse peuter James Bulger, walgt van de Oscarnominatie voor Detainment. Dat schrijft ze op Twitter. De Ierse film is genomineerd in de categorie ‘korte film’.

De film Detainment, die dertig minuten duurt, volgt de twee 10-jarige daders van de moord op de Britse peuter James Bulger.Beeld .

De film Detainment, die dertig minuten duurt, volgt de twee 10-jarige daders van de moord op Bulger. Zij ontvoerden hem in 1993 uit een winkelcentrum en martelden hem vervolgens op een spoorbaan in Liverpool, waar hij overleed. In de film worden ook de verhoren met de daders nagespeeld aan de hand van originele verhoortranscripten.

‘Ik kan niet uitdrukken hoezeer ik ervan walg dat deze zogenaamde film is gemaakt en nu is genomineerd voor een Oscar’, schrijft Fergus op Twitter. ‘Het is al erg genoeg om een film zoals deze te maken zonder contact op te nemen met de familie. Het is nog erger om een kind de laatste uren van James’ leven na te laten spelen, waardoor mijn familie en ik dit allemaal opnieuw moeten ondergaan.’

Fergus riep eerder op tot een boycot van de film. Dat leidde tot een petitie waarin de Academy of Motion Picture Arts and Sciences,  de organisatie achter de Oscars, werd verzocht Detainment niet te nomineren. Dat bleek dus tevergeefs. De petitie werd negentigduizend keer ondertekend.

Vincent Lambe, de Ierse regisseur van Detainment, heeft eerder zijn excuses aangeboden omdat hij Fergus niet op de hoogte van zijn plannen heeft gesteld.  

De kans is klein dat de Detainment in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. Films die zijn genomineerd voor ‘korte film’ worden hier doorgaans niet vertoond.

De twee daders zijn uiteindelijk veroordeeld tot minimaal acht jaar cel. Ze waren toen elf, en daarmee de jongst veroordeelde moordenaars in Groot-Brittannië van de 20ste eeuw.