Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Amsterdams cocaïnekopstuk Karim Bouyakhrichan gevlucht ‘toen een cameraploeg voor zijn Spaanse woning stond’

De Amsterdamse crimineel Karim Bouyakhrichan is gevlucht toen de Spaanse politie met een Nederlandse cameraploeg voor zijn deur stond. Dat zegt zijn advocaat Louis de Leon. ‘Mijn cliënt was in shock.’

en
Een week geleden moest Bouyakhrichan zich melden bij de rechtbank in het Spaanse Málaga, maar daar kwam hij niet opdagen. Sindsdien is hij voortvluchtig.Beeld Getty Images

Karim Bouyakhrichan, die ook wel ‘Taxi’ wordt genoemd, is de oudere broer van de in 2014 in Spanje geliquideerde cocaïnehandelaar Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan. Hij wordt zowel binnen het criminele milieu als bij de opsporingsdiensten beschouwd als de opvolger van zijn broertje. In een Haags onderzoek wordt hij verdacht van grootschalige handel in hard- en softdrugs.

Karim Bouyakhrichan werd begin januari aan de Costa del Sol opgepakt in het kader van een Spaans onderzoek. Hij wordt verdacht van het witwassen van 6 miljoen euro en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Na zijn arrestatie in Spanje verzocht het Nederlandse Openbaar Ministerie in het kader van de Haagse zaak om zijn overlevering.

Bouyakhrichan werd niet in overleveringsdetentie geplaatst maar werd, na betaling van een borgsom van 50.000 euro en het inleveren van zijn paspoort, op borgtocht vrijgelaten. Een week geleden moest hij zich melden bij de rechtbank in Málaga, maar daar kwam hij niet opdagen. Sindsdien is hij voortvluchtig.

John van den Heuvel

Volgens zijn Nederlandse advocaat Louis de Leon is Bouyakhrichan ervandoor gegaan nadat misdaadverslaggever John van den Heuvel, samen met de Spaanse politie, met een cameraploeg bij zijn woning stond om opnames te maken voor het Videolandprogramma De jacht op de Mocro Maffia.

“Mijn cliënt was in shock,” aldus De Leon. “Dat de Spaanse politie aan Nederlandse journalisten gaat vertellen waar hij woont, en zelfs bij zijn huis een interview doet, is voor hem buitengewoon gevaarzettend.”

In de bewuste aflevering is de omgeving van de woning compleet geblurd. Journalist John van den Heuvel houdt bij de compound een interview met de Spaanse politieman ‘Daniel’, als hij Karim Bouyakhrichan tegen het lijf loopt. Bouyakhrichan reageert enigszins gepikeerd en vraagt de misdaadverslaggever om niet te filmen. Daarop wordt de camera uitgezet.

Dodenlijst

Karim Bouyakhrichan is een van de spilfiguren in een onderwereldoorlog waarin al veel liquidaties hebben plaatsgevonden. Hij staat al jaren op een dodenlijst. “Mijn cliënt heeft begrepen dat er naar aanleiding van de uitzending opnieuw plannen zijn gemaakt om hem om het leven te brengen,” aldus De Leon, die verder niet zegt te weten waar zijn cliënt nu zit. “Ik begrijp wel dat hij ervandoor is gegaan. Hij gaat niet zitten wachten tot zijn vijanden hem ook weten te vinden.”

John van den Heuvel heeft zo zijn bedenkingen bij die bewering. “Zijn cliënt had natuurlijk ook gewoon de gevangenis weer in kunnen gaan of naar de politie kunnen stappen, in plaats van te vluchten,” aldus de misdaadverslaggever.

In Spanje veroorzaakt de vlucht van Bouyakhrichan inmiddels grote beroering. Het Spaanse onderzoek naar Bouyakhrichan nam vijf jaar in beslag. Dat hij op borgtocht werd vrijgelaten terwijl justitie al vreesde voor vluchtgevaar, maakt de kwestie extra pijnlijk. “Het is zorgwekkend nieuws,” reageerde de Spaanse minister van justitie Felix Bolaños tijdens een persconferentie, waarin hij verder vertelde dat de opsporingsdiensten er alles aan doen om Bouyakhrichan voor de rechter te brengen.

De broer van ‘scarface’ erfde zijn misdaadimperium

De Parool Misdaadpodcast wijdde in februari een aflevering aan Karim Bouyakhrichan, toen hij zichzelf in Spanje bij de politie meldde. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans vertellen hoe hierdoor in de onder- en bovenwereld grote onrust is ontstaan.

Video wordt geladen...

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.