Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

Nieuws
Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 10:13 aangepast 14:58
Afbeelding
beeld anp

"Het is druk, maar wel beheersbaar en de sfeer is goed onder passagiers", zei de woordvoerster zaterdag. De grootste piek lag in de ochtend.

Twee passagiers zijn flauwgevallen, bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door RTL Nieuws. Het is volgens haar echter niet vast te stellen of dit met de drukte te maken had. Inmiddels gaat het weer goed met de flauwgevallen passagiers.

Eerdere personeelstekorten

De luchthaven meldde deze week een 10 procent drukkere meivakantie te verwachten vergeleken met vorig jaar. Schiphol verwacht dat elke dag gemiddeld ruim 70.000 mensen tijdens de meivakantie vanaf de luchthaven vertrekken.

Personeelstekorten op de luchthaven bij onder meer de beveiliging zorgden twee jaar geleden voor lange rijen tijdens vakantieperiodes. Daardoor misten sommige mensen hun vlucht. Ook ontstonden er opstootjes. Financieel topman Robert Carsouw zei in februari dat de luchthaven veel beveiligers had aangenomen om de chaos van de zomer van 2022 te voorkomen.

KMAR

Vakbond FNV liet woensdag weten deze meivakantie geen problemen op Schiphol te verwachten. "Je ziet van alle kanten dat er heel veel werk wordt gemaakt door werkgevers om die piek in het voorjaar en de zomer goed door te komen", zei FNV-bestuurder David van de Geer.

Ook de Koninklijke Marechaussee zei onlangs goed voorbereid te zijn op de drukte tijdens de meivakantie op de luchthaven. Een woordvoerder meldde dat de bezetting "goed gevuld" is. "Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Iran moet volgens hoge adviseur mogelijk toch kernwapen bouwen

Een hoge Iraanse adviseur zegt dat het land overweegt om een kernwapen te bouwen als het voortbestaan van Iran wordt bedreigd. Al langer wordt Iran ervan beschuldigd aan kernwapens te werken, maar officieel is het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden.

Afbeelding

AI-startup Musk rondt financiering deze week af, zeggen bronnen

Elon Musk krijgt deze week naar verwachting de financiering rond van zijn bedrijf X.AI, waarmee de topman wil gaan concurreren met het populaire ChatGPT.

Afbeelding

Aandacht voor Besi op rustig Damrak na grote order

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar Besi. De producent van assemblageapparatuur voor de chipsector heeft een grote bestelling ontvangen van een niet nader genoemde grote fabrikant.

Afbeelding

Directeur schoonmaakbeurs: 'co-bot' wordt collega schoonmaker

Schoonmakers in Nederland hoeven de opkomst van robots in de schoonmaak niet als een bedreiging te zien. Maar de rol van schoonmakers gaat wel veranderen. Dat denkt Robert Stelling, directeur van vakbeurs Interclean, die volgende week plaatsvindt in de Amsterdamse RAI.

Afbeelding

Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte.

Afbeelding

Chinese export en import tonen weer groei

De Chinese export en import zijn in april weer gestegen, na een daling in maart. Vooral de stijging van de uitvoer is een opsteker voor de kwakkelende Chinese economie. In maart zag China de export nog stevig dalen door de zwakke vraag naar Chinese goederen.