Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

Nieuws
De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 09:43 aangepast 12:15
Afbeelding
beeld anp

De WSJ schrijft over een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA. Die zouden het erover eens zijn dat Poetin niet op de hoogte was van de timing van Navalny's dood.

De Amerikaanse bevindingen werden volgens de krant gedeeld met Europese inlichtingendiensten. Daarvan zouden er volgens de krant meerdere twijfelen aan de Amerikaanse uitleg. Dit soort besluiten kan in Rusland helemaal niet genomen worden zonder medeweten van de president, redeneren zij. Ook Navalny's voormalige medewerker Leonid Volkov noemt de bevindingen naïef en "bespottelijk".

'Lege speculatie'

Het Kremlin vindt de berichtgeving van de WSJ "lege speculatie", zei woordvoerder Dmitri Peskov. "Ik heb het materiaal bekeken. Wat mij betreft, is het geen materiaal van hoge kwaliteit dat aandacht verdient."

Navalny overleed in februari onder verdachte omstandigheden in een strafkamp in Siberië. De Amerikaanse president Joe Biden zei kort daarna dat de VS de Russische regering verantwoordelijk houden voor zijn dood.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chipbedrijf Besi wint op Damrak, AEX scherpt record aan

Toeleverancier voor de chipindustrie Besi is bovenaan geëindigd in de AEX, de leidende index van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe order die het bedrijf kreeg voor systemen die verschillende chips aan elkaar verbinden.

Afbeelding

Investeerder boekt tientallen miljoenen af op Babboe-eigenaar

Een fonds van investeerder Teslin heeft vorige maand 45 miljoen euro afgeboekt op zijn belang in fietsenfabrikant Accell, het bedrijf achter het geplaagde bakfietsmerk Babboe.

Afbeelding

Pro-Palestijnse demonstranten beginnen aan mars door Malmö

Duizenden pro-Palestijnse demonstranten zijn begonnen aan een protestmars in de Zweedse stad Malmö, waar in de avond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Ze protesteren tegen de deelname van Israël om de oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

Oekraïense droneaanval in Rusland uitgevoerd op 'recordafstand'

Een Oekraïense drone heeft een aanval uitgevoerd op een olieraffinaderij in het Russische Basjkirostan. Anonieme bronnen in Oekraïne zeggen dat de drone een recordafstand heeft afgelegd van ongeveer 1500 kilometer.

Afbeelding

Boeing van Corendon heeft klapband bij landing in Turkije

Een Boeing 737 van vakantievlieger Corendon Airlines heeft tijdens de landing op een vliegveld bij Antalya een klapband gekregen. Dit was het gevolg van een beschadigd neuslandingsgestel van het toestel, meldt de Turkse minister van verkeer Abdulkadir Uraloglu.

Afbeelding

Airbnb en chipbedrijf Arm zakken op Wall Street na cijfers

Verhuurplatform Airbnb en chipontwerper Arm behoorden donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Airbnb boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht.