Direct naar artikelinhoud
Weekendtips

Weekendtip van Casper Wienia: ‘De tentoonstelling Home and the world zet je aan het denken over alternatieven voor de natiestaat’

Casper WieniaBeeld Birgit Dorjee

Casper Wienia is Hoofd Afdeling Bijzondere Locaties Stadsherstel. Hij tipt de tentoonstelling ‘Home and the World’ in Museum van Loon.

“In Home and the world onderzoeken veertien kunstenaars complexe verbanden tussen kolonialisme en nationalisme. Ze tonen de gevolgen van het trekken van territoriale lijnen door culturen heen. De kunstenaars komen uit de hele wereld, uit gebieden waar in het verleden landsgrenzen door zijn getrokken. De tentoonstelling zet je aan het denken over alternatieven voor de natiestaat. Als geograaf spreekt dit onderwerp me aan. Na het zien van deze tentoonstelling rees bij mij de vraag: waarom houden we vast aan patronen en grenzen? Dit is iets waar je met elkaar over in gesprek moet gaan. Deze tentoonstelling zet die gesprekken in gang.”
t/m 7 juli, Museum Van Loon, Keizersgracht 672 (Centrum)

Curator Lotte BoschBeeld Manon Dijkman

Lotte Bosch werkt bij Athenaeum Boekhandel. Ze tipt de film Love Lies Bleeding van Rose Glass.

Love lies bleeding is een gewelddadige, meeslepende film. De wendingen in het verhaal maken het verrassend. Je wordt meegenomen naar een dorpje in New Mexico, eind jaren tachtig. Er blijkt een hele geschiedenis aan het dorpje te kleven. Het verhaal gaat over Lou, de manager van een sportschool waar op een dag een bodybuilder binnenloopt die begint aan een training voor een wedstrijd in Las Vegas. Lou wordt ­verliefd en raakt nog meer verwikkeld in haar eigen problemen.

De film heeft een romantische lading; het gaat over queer liefde, wat tegen de norm van die tijd ingaat. Maar in tegenstelling tot veel queer films, gaat het niet om een coming-out, maar is het queer zijn gewoon onderdeel van het verhaal. Dit maakt de film vernieuwend. Tegelijkertijd is hij komisch; de mannelijke personages zijn een beetje lullig verbeeld en er is geen held in het verhaal. En er is zoveel ellende en bloederigheid in de film, dat het bijna grappig wordt.”

Esther VollebregtBeeld Emma Pot

Esther Vollebregt is projectmanager van Record Store Day. Ze tipt de Amsterdamse band Hiqpy, die op 26 mei optreedt op Pampus Live.

“De band Hiqpy trad tijdens Record Store Day onder meer op bij Concerto en is verkozen tot Record Store Day-­talent van het jaar 2024. Onlangs bracht de band de eerste single uit, Slachthuis Sessions. Ze hebben nog niks op Spotify staan, alleen twee livevideo’s op YouTube. Ze maken indiemuziek, een genre waar ik heel erg van hou. De zangeres zingt waanzinnig goed en heeft enorm veel charisma. Als je haar ziet zingen, worden je ogen als vanzelf naar het ­podium getrokken. De band staat op 26 mei op Pampus Live. En ze gaan nu met de Amerikaanse producer Danton Supple werken die ook met Coldplay heeft gewerkt, dus er is al interesse ­vanuit het buitenland. Het is echt een band die langzaam maar zeker ontdekt wordt.”