Luister naar

Verkoop van smartphones daalt wereldwijd

Nieuws
De tekenen waren er al een tijdje, maar nu is het officieel: de wereld is een beetje smartphonemoe. In het laatste kwartaal van 2017 is de verkoop van mobiele telefoons gedaald. Dat is voor de eerste keer in veertien jaar, meldt de Amerikaanse marktvorser Gartner.
Peter van Ammelrooy redactie vk
vrijdag 23 februari 2018 om 03:00

Amsterdam

Er werden in de drie maanden voorafgaand aan de jaarwisseling 407 miljoen telefoons verkocht. Dat waren er een jaar eerder nog 432 miljoen, een daling van 5,6 procent.

Dat ze magere jaren beleven kon de mobieltjesfabrikanten niet zijn ontgaan. De groei in percentages wordt al enkele jaren uitgedrukt in een enkel in plaats van in een dubbel cijfer. In 2011 bijvoorbeeld nam de verkoop toe met bijna 50 procent. Dat was krap vier jaar nadat Apple de iPhone had geïntroduceerd – het toestel dat door de meesten wordt gezien als het apparaat waarmee de smartphone­revolutie begon.

Gartner wijst een aantal oorzaken aan voor de dalende afzet. ‘Mensen die hun smartphone willen vervangen, wachten langer op betere modellen’, zegt analist Anshul Gupta. Datzelfde verschijnsel doet zich voor onder consumenten die nog een eenvoudige mobiele telefoon hebben en lonken naar een volwaardige smartphone. Ze vinden de nieuwe ultragoedkope modellen niet bijzonder genoeg om daarvoor afscheid te nemen van hun huidige toestel. Iedereen wil een beter scherm, een betere camera en een toestel geschikt voor snellere netwerken, maar de nieuwe uitvoeringen voldoen niet aan de hooggespannen verwachtingen.

topmodellen

Niets illustreert dat beter dan de toestand bij de twee fabrikanten die al jaren de markt overheersen. Samsung zag de consument niet als een blok vallen voor de S8 en S8+, de nieuwe topmodellen die het vorig jaar april introduceerde. Er werden er in de eerste maand vijf miljoen van verkocht, pochten de Zuid-Koreanen, ‘het hoogste aantal ooit’. Daar plaatste de website Apple-Insider vraagtekens bij: van de voorganger S7 zouden zeven tot negen miljoen stuks zijn weggezet in de eerste maand na de introductie en van de S4, die in 2013 verscheen tien miljoen.

Samsungs grootste rivaal, Apple, lijkt het niet veel beter te doen met zijn jongste kroonjuweel. Hoe het precies loopt met de iPhone X sinds het toestel in de winkel ligt – afgelopen november – weet niemand. Specifieke verkoopcijfers voor alle nieuwe modellen gaf topman Tim Cook niet. bij de onthulling van de jongste kwartaalcijfers. Maar analisten vangen signalen op van toeleveranciers dat Apple minder onderdelen bestelt voor zijn vlaggenschip. Het bedrijf dat de oledschermpjes levert voor de ­iPhone X kan er in dit lopende kwartaal maar twintig miljoen kwijt aan Apple, in plaats van de vijftig miljoen die aanvankelijk waren voorzien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.