Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

Nieuws
De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit mogelijk doordat Nederlanders relatief veel thuiswerken.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 01:01
Afbeelding
beeld anp

De prijzen van kantoren waren in januari, februari en maart ruim 2 procent lager dan in diezelfde periode een jaar eerder. Nederland telt nog 94.000 kantoorgebouwen, tegenover ruim 97.500 in 2015.

De voorraad kantoorpanden neemt al jaren af, zegt Van Mulligen. Veel kantoren krijgen een andere bestemming, zoals wonen, of worden gesloopt, wat wijst op een verminderde vraag naar kantoren. Tegelijkertijd blijft de dienstensector groeien. ‘Ik weet niet of dit betekent dat het kantoorpand ten dode is opgeschreven’, concludeert de hoofdeconoom over de toch aanhoudende daling van de vraag.

Ook de verkoopprijzen van huurwoningen stijgen al twee kwartalen niet meer, nadat ze sinds het eerste kwartaal van 2022 al waren afgevlakt. Daarbij kan een rol spelen dat er vooral behoefte is aan betaalbare huurwoningen en dat huurwoningen minder aantrekkelijk zijn voor beleggers door nieuwe wet- en regelgeving. ‘Dat zal de waarde van huurwoningen ook drukken’, aldus Van Mulligen.

Bij industrie- en winkelpanden is in het eerste kwartaal wel een stijgende trend te zien. Distributiecentra, loodsen en andere panden voor de opslag van goederen kostten in de eerste drie maanden zo’n 5 procent meer dan een jaar eerder. Winkelpanden waren in het eerste kwartaal eveneens bijna 5 procent duurder.

De prijzen van commercieel vastgoed dalen al sinds het begin van de metingen in 2008, ook het begin van de financiële crisis. Tussen 2014 en 2016 was er een kantelpunt, waarna de prijzen van huurwoningen, industriepanden en kantoren aanzienlijk stegen. Alleen de prijzen van winkelpanden liggen nog steeds onder die van begin 2008.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd.

Afbeelding

Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

Afbeelding

Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren.

Afbeelding

Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker twintig doden gevallen. Dat meldt een ziekenhuis in Gaza zondag.

Afbeelding

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

Afbeelding

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.