Luister naar

NCTV waarschuwt: Nederland telt tientallen jihadistische gezinnen

Nieuws
De nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) waarschuwt dat in Nederland in ‘tientallen gezinnen’ kinderen ­opgroeien met minstens één jihadistische ouder. Daarnaast zijn er naar schatting enkele honderden stellen die het jihadistisch gedachtegoed aanhangen.
Hassan Bahara Anneke Stoffelen redactie vk
dinsdag 25 juni 2019 om 03:00

Den Haag

Als uit die relaties kinderen voort­komen, is de kans groot dat ook zij opgroeien in een jihadistisch milieu, stelt de NCTV in het maandag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Het is voor het eerst dat de NCTV specifiek waarschuwt voor de situatie waarin deze kinderen worden opgevoed. Die kan ertoe leiden dat zij op latere leeftijd actief worden in een ­jihadistisch netwerk, stelt de NCTV. ‘Het recente verleden heeft aan­getoond dat ook jihadisten in hun ­tienerjaren al sleutelfuncties in de beweging kunnen vervullen.’

De overwegingen van de NCTV zijn ook relevant voor de discussie rondom de ongeveer tweehonderd kinderen van Nederlandse Syriëgangers die momenteel nog onder erbarmelijke omstandigheden in Syrië en Turkije verblijven. Onder andere de Kinderombudsman heeft de regering opgeroepen mee te werken aan hun terugkeer naar Nederland, maar het kabinet weigert dat tot nog toe.

Een van de vragen is hoe deze kinderen van extremisten zouden moeten worden opgevangen en behoed voor radicalisering. Vorige week bleek uit een artikel in NRC Handelsblad dat twee kleine kinderen van een vorig jaar teruggekeerde jihadistische moeder door de Raad voor de Kinderbescherming waren ondergebracht bij een opa in Ede. Volgens de burgemeester van die gemeente was de grootvader zelf aanhanger van IS.

Het algemene dreigingsniveau voor Nederland blijft volgens de NCTV ‘substantieel’, wat betekent dat er een ‘reële kans’ is op een aanslag. De jihadistische beweging in Nederland omvat ‘enkele honderden’ personen en enkele duizenden sympathisanten. Al heeft ISIS door de val van het kalifaat in maart mogelijk wel aan populariteit ingeboet, schrijft de NCTV.

Europese buitenpost

Enerzijds is bij ISIS de capaciteit afgenomen om aanslagen te plegen in het westen, anderzijds zijn die intenties er volgens de NCTV nog steeds. Uit documenten die in Syrië zijn aangetroffen, zou blijken dat ISIS zint op de oprichting van een Europese buitenpost, vanwaaruit aanvallen zouden worden gecoördineerd.

In het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme – een analyse van de actuele dreiging die driemaal per jaar verschijnt – worden enkele alinea’s gewijd aan het Cornelius Haga Lyceum (CHL) in Amsterdam. In maart waarschuwde de dienst voor ‘antidemocratisch onderwijs’ en ‘salafistische invloeden’ door bestuurders van de school en zogenoemde ‘aanjagers’. Directeur-bestuurder Soner Atasoy ontkende de beschuldigingen op een eigenzinnige, niet altijd even diplomatieke wijze.

Voor de NCTV is die reactie een bevestiging van het eigen gelijk. ‘De wijze waarop en de bewoordingen waarin zowel bestuurders als salafistische aanjagers het opnamen voor het CHL’, schrijft de dienst, ‘toonden in wezen waar de overheid voor waarschuwt: dat het bestuur van deze school onder leiding staat van personen die geen verbinding zoeken met de samen­leving maar zich hiertegen juist ­af­kerig en onverdraagzaam blijven opstellen.’

Dat de Onderwijsinspectie – blijkens een nog niet openbaar gemaakt rapport, dat door de Volkskrant en enkele andere media is ingezien – geen bewijzen vond van antidemocratisch onderwijs en salafistische invloeden, meldt de NCTV niet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.