Direct naar artikelinhoud
de gidswintersport

Zo wil het Noorse wintersportoord Voss concurreren met de Alpen

Het Noorse wintersportoord Voss wil skiërs weglokken uit de Alpen. Daar heeft het een paar sterke troeven voor.

‘Wij bieden juist iets anders: rust, sneeuwzekerheid én de mogelijkheid om wintersport te combineren met een trip naar Bergen of een tocht door de fjorden.’Beeld Voss Resort

Na een kwartier skiën op een perfect pak poedersneeuw, ontstaat een onwennig gevoel: blijven de pistes echt zo leeg? Draaien de liften voor een handjevol skiërs? Op de zachte witte pistes van het Noorse Voss Resort in Zuidwest-Noorwegen passeert slechts af en toe een andere skiër en dan op gepaste afstand. Voor een bijna-botsing moet je je best doen. Ook de liftpoortjes gaan open en dicht zonder een kluwen wachtenden in bedwang te houden. Het is instappen en wegwezen.

Toegegeven, het is geen schoolvakantie en geen weekeinde. Dan zijn de pistes hier drukker, vertelt Sigbjorn Slåtten, projectontwikkelaar van Voss Resort (19 liften en 55 kilometer piste). Veel mensen uit Bergen, een oliestad op anderhalf uur rijden van Voss, zoeken dan de frisse lucht op.

Binnen vier uur op de ski's

Het Noorse winterseizoen is lang, van eind november tot en met begin mei. Wie op Schiphol het vliegtuig pakt, kan binnen vier uur op de ski's staan in het Noorse Voss Resort of Voss Fjellandsby. Er gaan drie à vier keer per dag rechtstreekse vluchten naar Bergen. Vanaf daar rijden treinen en bussen in vijf kwartier naar Voss. In het weekeinde en in de vakanties zijn er gratis shuttle-bussen.

Op visitvoss.no staan aanbiedingen voor reizigers vanuit Nederland. Een appartement (zonder sauna) met vier bedden is te boeken vanaf 435 euro per persoon, inclusief KLM-vlucht. Een skipas voor 7 dagen kost circa 200 euro voor volwassenen en 152 euro voor kinderen tussen de 7 en 15 jaar.

visitvoss.no, vossfjellandsby.no, vossresort.no

Rust

‘Toch valt de drukte ook in het weekeinde mee’, zegt Lefteris Fergadis, een 18-jarige skiër met een Noorse moeder en een Griekse vader. Met rode wangen zit hij uit te hijgen bij een restaurantje op de piste. Hij woont in Bergen en is een frequente bezoeker. ‘Ik heb ook in Oostenrijk geskied. Daar is het gebied groter, maar ik vind het er erg druk.’

Rust is een van de troeven van de twee skigebieden rond Voss, een wintersportplaats die veel Noorse en olympisch kampioenen heeft voortgebracht. Voss Resort en het nieuwere Voss Fjellandsby liggen op circa anderhalf uur rijden van Unesco-stad Bergen. Beide plaatsen liggen 30 kilometer van elkaar verwijderd en hebben ambitieuze uitbreidingsplannen.

Onder het motto ‘één bestemming, twee skigebieden’ moet Voss toeristen lokken die iets anders zoeken dan de Alpen. 'Dit gebied is erg populair in de zomer, bijvoorbeeld tijdens onze Extreme Sports Week, zegt Slåtten. 'Maar we willen ook meer gasten in de winter en dan vooral door de week.'

Beide dorpen willen zich niet meten met Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. ‘Natuurlijk zijn daar meer pistes', zegt Slåtten. ‘Wij bieden juist iets anders: rust, sneeuwzekerheid én de mogelijkheid om wintersport te combineren met een trip naar Bergen of een tocht door de fjorden.’

Voss ligt ingeklemd tussen de spectaculaire Hardangerfjord en Sognefjord, het beroemdste en diepste fjord van Noorwegen. In de winter kun je er ook kajakken, paragliden, sledetochten maken en paardrijden. De beroemde Flåm-treinroute, een van de steilste ter wereld, is een mooie dagtrip.

Hjemmebrent

Après-ski is duur in Noorwegen, vanwege de Alkoholavgift, de torenhoge accijns. Een biertje kost 7 euro, een fles wijn in een restaurant al gauw 50 euro. Noren drinken daarom minder dan andere Europeanen en, zo blijkt uit onderzoek, zijn sneller dronken. De zelfgestookte Hjemmebrent (96 procent alcohol) blijft buiten de statistieken. Jongeren vinden zelf brouwen en destilleren vaak te veel werk.

Wij bieden juist iets anders: rust, sneeuwzekerheid én de mogelijkheid om wintersport te combineren met een trip naar Bergen of een tocht door de fjorden

Het verschil met de Alpen is groot, zo blijkt al op de heenweg vanaf Bergen. Na tien minuten doemen de eerste besneeuwde bergen op: geen steile kammen, maar ronde toppen. Zonder haarspeldbochten voert de weg langs een rivier waar ‘s zomers druk wordt ge- raft en ‘s winters ijsvissers geregeld door het ijs zakken als ze licht beschonken proberen terug te keren met hun vangst. Hoog zijn de bergen ook al niet: het hoogste punt in Voss Resort is krap 1.000 meter, de hoogste berg in Fjellandsby meet 1.400 meter. Maar de sneeuwzekerheid is groot.

In Voss Fjellandsby, met 7 liften en 17 kilometer pistes het kleinste skigebied van de twee, is de sfeer ontspannen. Beneden bij de eerste lift brengt een ‘magisch tapijt’, een soort lopende band, de jongste kinderen naar boven voor hun eerste skilessen. Bij de zespersoonsstoeltjesliften is het rustig, maar dat komt mede door een dichte sneeuwbui die het zicht op de pistes ontneemt. Ook de Noren, bepaald geen watjes, drinken deze ochtend liever koffie. De echte cracks gaan off-piste, wat overal in Noorwegen is toegestaan zolang je geen gewassen beschadigt of te dicht langs de boerderijen raast.

Fjellandsby is een nieuw skidorp, de eerste lift draaide er in 2001. Veel meer dan een restaurant met receptie en een gebouwtje met skiverhuur en skischool staan er niet. De wintersporters verblijven in een van de honderden comfortabele houten huisjes - met sauna - die tegen de bergwand zijn gebouwd. Ze koken vaak zelf en komen niet voor de après-ski. Disco's of cafés zijn er simpelweg niet. ‘We richten ons op gezinnen’, zegt Per Berge, verantwoordelijk voor de marketing van het gebied. ‘We profileren ons niet als plek om te feesten. Dat werkt. Vooral het toerisme uit Rusland neemt toe.’

‘Het is ideaal als je genoeg hebt van de Alpen of een jaar iets anders wilt. Het is nog relatief onbekend en er gaan geen massa’s studenten naar toe.’Beeld Voss Resort.

Grote plannen

Investeerders hebben grote plannen met het gebied. Deze winter moet het nieuwe Myrkdalen Hotel met 112 kamers worden opgeleverd, waar in de vrieskou nog druk aan wordt getimmerd. Er komen vijf nieuwe skiliften en er moet een soort ‘dorpskern’ ontstaan met een supermarkt, sportwinkeltjes en een zwembad. De komende jaren verrijzen tweeduizend huisjes en appartementen, voor verhuur en verkoop. Het centrum wordt autovrij. ‘Je loopt hier of je skiet hier.’

Wie toch enig vertier wil, kan beter in Voss Resort zitten. De houten huisjes met sauna zijn er ouder en knusser. Een gondel brengt je naar het stadscentrum beneden. Dat is overigens niet bepaald fraai: na een bombardement in de Tweede Wereldoorlog bleven slechts twee gebouwen staan. In de etalage van de plaatselijke bank hangen olympische medailles. In het centrum staat Fleischer's Hotel, een romantisch houten hotel uit 1864, waar het naar verluidt op één kamer spookt.

De skilift is, net als in Fjellandsby, op loopafstand. Van dorp naar dorp skiën is niet mogelijk, maar er komt een permanente shuttlebus. Er is een gezamenlijke skipas.

Voordeel van skiën in de Voss-regio is dat kinderen en beginners niet makkelijk verdwalen: welke lift je ook neemt, je komt maar op één punt beneden uit. Echt vroeg beginnen de Noren overigens niet: de eerste lift draait om 9.30 uur en sluit rond vier uur, vanwege de korte dagen. Maar ‘s avonds kan er nog geskied worden op verlichte pistes. Voor snowboarders zijn funparken ingericht.

Je kan hier overal buiten de pistes snowboarden

‘Ik vind Noorwegen exotisch’, zegt de 24-jarige Pim Stigter, professioneel snowboarder die voor het webmagazine Tacky de snowboardmogelijkheden in Noorwegen onderzoekt. ‘Het is ideaal als je genoeg hebt van de Alpen of een jaar iets anders wilt. Het is nog relatief onbekend en er gaan geen massa's studenten naar toe. Het is ook niet duurder dan bijvoorbeeld Oostenrijk.’ Hij grijnst. ‘Bovendien kun je hier overal buiten de pistes snowboarden.’