Beurzen in Azië zakken na berichten aanval Israël op Iran

Nieuws
De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag flink omlaag. Beleggers reageerden op berichten van de Amerikaanse zender ABC News dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. De Israëlische strijdkrachten willen vooralsnog niet reageren op de berichten van een mogelijke aanval.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 06:59
Afbeelding
beeld anp

Een woordvoerder van het Iraanse ruimtevaartagentschap verklaarde op X dat het Iraanse luchtafweergeschut in de stad Isfahan meerdere drones heeft neergehaald, maar dat er geen sprake is van een aanval met raketten. Het Iraanse persagentschap Fars berichtte over drie explosies nabij de stad Isfahan, in het centrum van Iran. Nabij Isfahan bevinden zich nucleaire installaties.

De situatie rond Israël en Iran is zeer gespannen sinds de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend. Israël had al laten weten dat Iran ‘op een gepast moment’ een prijs zal betalen voor de aanval, die een vergeldingsactie was voor de dood van meerdere Iraanse generaals bij een aanval van Israël in Syrië.

Door de vrees voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten zochten beleggers veiligere havens op zoals goud, de Japanse yen en Amerikaanse staatsobligaties. De goudprijs keerde terug naar het recordniveau van meer dan 2400 dollar per troy ounce (31,1 gram). In onzekere tijden zien beleggers goud als een veilige investering.

Risicovollere beleggingen zoals aandelen werden van de hand gedaan. De beurzen in Tokio en Zuid-Korea zakten respectievelijk 2,6 procent en 1,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong verloor ruim 1 procent. De olieprijzen gingen omhoog door de vrees dat de aanvoer van de brandstof uit het olierijke Midden-Oosten zal worden belemmerd. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 2 procent tot 84,66 dollar en Brentolie kostte ook dik 2 procent meer op 89,10 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

50.000 euro boete voor maken illegaal middel tegen tomatenvirus

Het Openbaar Ministerie legt twee bedrijven in Zuid-Holland elk een geldboete op van 50.000 euro voor het maken en gebruiken van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel. Dit middel was bedoeld tegen het zeer besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

Afbeelding

Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in 'een mijnenveld rondom de geheimhouding'.

Afbeelding

Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend.

Afbeelding

Justitie eist boete van ruim 24 miljoen euro voor PostNL België

Het Openbaar Ministerie in België heeft in een zaak tegen de Belgische tak van PostNL een boete geëist van 24,4 miljoen euro. Volgens de aanklager hebben twee onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten, enkele jaren op een onwettige manier personeel van de..

Afbeelding

Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

Afbeelding

Japan bevestigt botsing tussen neergestorte legerhelikopters

De twee Japanse legerhelikopters die vorige maand neerstortten, kwamen met elkaar in botsing. De Japanse autoriteiten bevestigen dit donderdag na analyse van de vluchtgegevens.