Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

Nieuws
De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 08:25
Afbeelding
beeld anp

Het Iraanse persagentschap Fars berichtte over drie explosies nabij de stad Isfahan, in het centrum van Iran. Nabij Isfahan bevinden zich nucleaire installaties. De situatie rond Israël en Iran is zeer gespannen sinds de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend. Israël had al laten weten dat Iran ‘op een gepast moment’ een prijs zal betalen voor die aanval.

Door de vrees voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten zochten beleggers in Azië veiligere havens op zoals goud, de Japanse yen en Amerikaanse staatsobligaties. De goudprijs keerde terug naar het recordniveau van meer dan 2400 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Olieprijzen

Ook de olieprijzen stijgen door de vrees dat de aanvoer van de brandstof uit het olierijke Midden-Oosten zal worden belemmerd. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 84,49 dollar en Brentolie kostte 2 procent meer op 88,83 dollar per vat. Eerder op de ochtend schoten de olieprijzen nog zo’n 3 procent omhoog. De euro was 1,0627 dollar waard, tegen 1,0660 dollar een dag eerder.

Risicovollere beleggingen zoals aandelen werden van de hand gedaan. De Nikkei in Tokio zakte 2,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,6 procent en de beurs in Shanghai hield het verlies beperkt tot 0,5 procent.

Chipbedrijven

De AEX-index op het Damrak lijkt ruim 1 procent lager te gaan beginnen. De hoofdindex koerst daarmee af op een weekverlies van zo’n 3 procent. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het rood openen.

De chipbedrijven blijven verder in de belangstelling staan, na de recente zware koersverliezen in de sector. In Taipei kelderde TSMC vrijdag 6,7 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten van de Taiwanese chipproducent. TSMC profiteerde van de sterke vraag naar AI-chips, maar verlaagde zijn groeiverwachtingen voor de halfgeleidermarkt in 2024 door de aanhoudende zwakke vraag naar chips voor smartphones en computers. TSMC is een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, die eerder deze week met een tegenvallend kwartaalbericht kwam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor onder meer KLM en Air France dreigt boete om 'groenwassen'

Onder meer KLM en zustermaatschappij Air France hebben een brief ontvangen van de Europese toezichthouders met een dreigende boete voor 'groenwassen'. Dat hebben de maatschappijen bevestigd na berichtgeving van de Belgische omroep RTBF.

Afbeelding

VodafoneZiggo hoopt met voetbalrechten meer klanten te behouden

VodafoneZiggo hoopt met het verwerven van de uitzendrechten van de UEFA-voetbalwedstrijden vanaf het najaar meer klanten met een vaste aansluiting aan zich te kunnen binden. Het telecombedrijf raakte de laatste tijd opnieuw veel van deze klanten kwijt.

Afbeelding

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

Afbeelding

Politiebonden dreigen met bekeuringenstop om vroegpensioen

Politieagenten schrijven vanaf 7 mei geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen als op dat moment de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen niet zijn begonnen. Dat maakten de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe donderdag bekend.

Afbeelding

Opkomst Chinese webshops leidt tot omzetdaling in Europa

De vijfhonderd grootste Europese webshops hebben vorig jaar een lagere omzet behaald dan het jaar daarvoor. Dit meldt Cross-Border Commerce Europe, een platform voor de Europese onlineretail, in zijn jaarlijkse onderzoek naar de grootste webwinkels van het continent.

Afbeelding

Eneco stopt met 'sneller klimaatneutraal'-claim na aandringen ACM

Energieleverancier Eneco stopt met het gebruik van de slogan 'sneller klimaatneutraal' in hun reclames na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).