Luister naar

Cambridge draait besluit censuur terug

Nieuws
De universiteit van Cambridge draait haar besluit om artikelen over China te censureren terug, na een storm van kritiek van wetenschappers. Chinese intellectuelen juichen de stap toe.
Gerhard Wilts
dinsdag 22 augustus 2017 om 20:49

Cambridge

Cambridge, dat de oudste wetenschappelijke uitgeverij ter wereld heeft, zorgde afgelopen week voor internationale ophef. De universiteit was gezwicht voor China om driehonderd publicaties, onder meer over Tibet en het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989, te verwijderen uit zijn online magazine China Quarterly.

Het toegeven aan die censuur lokte wereldwijd felle kritiek uit. Wetenschappers riepen om een academische boycot van de universiteit en zetten petities op. De uitgeverij zwichtte voor het protest en heeft de artikelen weer online gezet. Onder meer via haar account op het Chinese internetplatform Weibo maakte Cambridge het besluit bekend.

‘Dit is een morele overwinning’, jubelde de Chinese historicus Zhang Lifan in de Britse krant The Guardian. Andere intellectuelen in China prezen Cambridge, omdat het alsnog ruggengraat heeft getoond. ‘Academische vrijheid mag niet bedreigd worden door politieke vervolging’ en: ‘Wat een briljant besluit’, reageerden zij op Weibo. De reacties zijn volgens The Guardian binnen enkele uren verwijderd door China.

verheugd

Tim Pringle, uitgever van China Quarterly, had afgelopen weekend het censuurbesluit nog verdedigd. Maandag zei hij dat als de uitgeverij hem beter had geconsulteerd alle ophef te vermijden was geweest. Hij zei ‘verheugd’ te zijn over ‘de steun van de internationale academische gemeenschap’.

Sommige wetenschappers menen dat de kwestie het blazoen van Cambridge besmeurt. De Amerikaanse academicus Andrew Nathan, van wie enkele artikelen zouden zijn gecensureerd, stelde in een blog dat de universiteit haar reputatie ‘onherstelbaar heeft beschadigd’ door te zwichten voor Pekings eisen.

China wil niet reageren op de affaire, stelde het Amerikaanse CNN vast. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.