Akzo en KPN stijgen op Damrak

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging woensdagochtend licht vooruit. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Op het Damrak werden de kwartaalberichten van de AEX-fondsen AkzoNobel en KPN goed ontvangen. Chipbedrijf ASMI, dat ook met cijfers kwam, werd eveneens flink hoger gezet. Beursintermediair Flow Traders, die de winst zag kelderen, ging onderuit.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 582,67 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 830,37 punten. Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent. De Duitse DAX won 0,1 procent.

AkzoNobel (plus 3,6 procent) was koploper in de AEX. Het verfconcern wist afgelopen kwartaal het operationeel resultaat flink op te voeren. KPN volgde met een plus van 2,5 procent na een beter dan verwacht tweede kwartaal. Het telecomconcern is ook iets positiever gestemd over zijn winstverwachting voor dit jaar.

In de MidKap was ASMI (plus 6,7 procent) de grote winnaar, na beter dan verwachte resultaten en vooruitzichten van de chiptoeleverancier. ASMI kondigde tevens een nieuw aandeleninkoopprogramma van 100 miljoen euro aan. Flow Traders stond onder met een min van 6,1 procent. De beursintermediair kampte in het eerste halfjaar met een verminderde handelsactiviteit en zag de winst met driekwart dalen.

Ctac verloor 3,9 procent op de lokale markt. De automatiseerder waarschuwde dat zowel de omzet als het nettoresultaat lager uitkomt dan eerder werd verwacht.

Deutsche Bank zakte 5 procent. De Duitse bank leed in het tweede kwartaal een miljardenverlies vanwege hoge kosten voor de grote reorganisatie waarbij 18.000 banen verloren gaan. Het Duitse autoconcern Daimler (min 0,7 procent) dook afgelopen kwartaal ook diep in de rode cijfers, als gevolg van tegenvallende autoverkopen. In Parijs daalde autoconcern PSA 0,8 procent na publicatie van de cijfers. Het Britse autoconcern Aston Martin verlaagde zijn verkoopdoelstelling en kelderde 21 procent.

De euro was 1,1127 dollar waard tegen 1,1153 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 56,99 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 63,98 dollar per vat.