Luister naar

België is wat het niet is

Nieuws
Kelly Keasberry • redacteur bij het Vlaamse christelijk opinieblad Tertio masterstudent journalistiek in Antwerpen •
woensdag 18 juli 2018 om 03:00
De afgelopen week kleurde Brussel spontaan rood. Miljoenen mensen kwamen samen om het nationale voetbalteam te bedanken. Voor even leek dat kleine bufferstaatje één.
De afgelopen week kleurde Brussel spontaan rood. Miljoenen mensen kwamen samen om het nationale voetbalteam te bedanken. Voor even leek dat kleine bufferstaatje één. epa / Stephanie Lecocq

Na vele spannende wedstrijden heeft het lot beslist. Frankrijk is wereldkampioen!

Ook in Spanje gaat dat niet ongemerkt voorbij. Toen Frankrijk tegen België speelde, kleurden de straten in de badplaats Roses spontaan blauw-wit-rood. Je zou haast vergeten dat er ook nog Belgen waren.

Op dinsdag 10 juli namen de Rode Duivels het op tegen les Bleus. Samen met mijn zes mannen (manlief en vijf jongens) zocht ik een pizzarestaurant op in Roses. Dat er Fransen waren, werd direct duidelijk. ‘Allez les Bleus! Allez les Bleus!’, klonk het overal. Groepen jongeren trokken de straat op, luid zingend en dansend met de Franse driekleur. Belgische vlaggen werden begroet met medelijden of hoongelach. Nog ver voor de eindstand was de zaak voor onze zuiderburen blijkbaar al beslist. Geen schijn van kans voor de Belgen. Al was het alleen al omdat Belgen nu eenmaal geen Fransen zijn.

Toegegeven: daar zit een kleine kern van waarheid in. België werd oorspronkelijk gecreëerd als bufferstaat tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Het was een kunstmatige natie, die nooit echt een eenheid werd. Als het tweetalige Brussel niet de navel was geweest, was België waarschijnlijk allang van de kaart verdwenen.

Toch is het alsof de Rode Duvel ermee speelt. Want tot ongenoegen van een legertje flaminganten en separatisten, bestaat het ‘Belgenlandje’ nog steeds. Toen Carles Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië uitriep, hielden ze even de adem in. Maar de enige winst die Puigdemont boekte, was dat een hamproducent zijn producten van het label Pig Demont voorzag. Een onafhankelijk Catalonië kwam er nooit.

Evenzo kwam het nooit tot een wereldkampioenschap voor de Rode Duivels. Toch kon de Vlaamse Leeuw die N-VA-politicus Bart de Wever aan zijn huis hing, in plaats van de Belgische vlag, niet voorkomen dat België het ver schopte. De afgelopen week kleurde Brussel spontaan rood. Miljoenen mensen kwamen samen om het nationale voetbalteam te bedanken. Frans­taligen en Vlamingen vielen elkaar in de armen. Voor even leek dat kleine bufferstaatje één.

De Belgen juichten niet alleen. Ze maakten ook grappen over hun buren. Nederland, dat zelfverklaarde gidsland, met een oranjeleger dat jammerlijk achter het net bleef steken. En die chauvinistische Fransen: had Kroatië hen nu maar een toontje lager laten zingen.

Separatisten kunnen enkel hopen dat de voetbalgekte snel weer overwaait. Maar de kans is groot dat de Rode Duivels meer voor het land hebben gedaan dan kibbelende politici in twintig jaar. Plotseling dringt het besef door van wat bindt. De essentie van het Belgenlandje bestaat toch vooral uit dat wat het niet is. Een Belg kan nog zo op zijn land vitten, als het erop aankomt, is hij er trots op noch Nederlander noch Fransman te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.