De roman die ‘de Bijlmer een gezicht gaf’ heeft eindelijk een vervolg

Recensie
Van de Bijlmer naar San Francisco; eindelijk kunnen we lezen hoe het Metin verder is vergaan in het nieuwste boek van Murat Isik. Het motto van zijn eerder bekroonde roman Wees onzichtbaar klinkt daarbij als een waarschuwing. Don break character / You’ve got so much heart.
Peter Sierksma
donderdag 28 maart 2024 om 19:21 aangepast 29 maart 2024 07:07
Murat Isik
Murat Isik beeld Mark Uyl

Ik herinner me hoe ik na het lezen van de met de Libris Literatuurprijs van 2018 bekroonde roman op de boot naar Texel anders naar schoolklassen keek. Wat de roman ‘die de Bijlmer een gezicht gaf’ zo sterk maakt, is de gedetailleerde observatie van een jongen van Turkse komaf, die lijdzaam moet toezien hoe zijn aan de drank verslaafde vader zijn vrouw en kinderen tiranniseert. 

En dat niet alleen. De jonge Metin geeft meteen ook een inkijkje in een wereld die de lezer laat zien dat een nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme geen overbodige luxe is in liberaal Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is antisemitisme? Deze vijf boeken moet je lezen om er (bijna) alles over te weten te komen

Antisemitisme is een veelkoppig monster dat zich op allerlei manieren vertoont. Antisemieten willen aandacht; hen negeren is heel gevaarlijk. Deze vijf boeken helpen je antisemitisme te herkennen en te doorgronden.

Makoto Fujimura: 'Kunst kan ons op moeilijke tijden troost geven doordat er een vooruitwijzing in zit. We voelen dat de wereld nu nog niet is zoals hij hoort te zijn.’

Kunstenaar Makoto Fujimura leerde van Tim Keller dat God de bron van zijn kunst is

De Japans-Amerikaanse schilder Makoto Fujimura leerde van theoloog Tim Keller dat kunst en geloof van alles met elkaar te maken hebben. 'We hebben elke dag de kans om schoonheid en genade toe te voegen.'

Simone Weil (1909-1943)

Wie wijsheid zoekt moet niet met een boekje in een hoekje gaan zitten. Deze drie boekjes zijn anders

Kleine boekjes met levenswijsheden zijn populair. We zijn tenslotte allemaal opzoek naar beknopte verhalen en gedachten die ons raken, motiveren of inspireren. Drie uitgaven die boven het maaiveld uitsteken.

Carel van Schaik: ’De tien rijkste miljardairs op de wereld hebben evenveel geld als de drie miljard armste aardbewoners. Een jager-verzamelaar zou dat niet begrijpen.’

Wat we kunnen leren van de oermens: 'Jezus was een jager-verzamelaar bij uitstek'

Wat kunnen we in onze hoog-technologische tijd leren van de oermens? Veel, denken de schrijvers Carel van Schaik en Kai Michel. ‘Er is iets mis met de op macht gebouwde prestatiemaatschappij.’

Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunisssen

Dit stel reisde naar zeventien wereldhavens. 'De liefde voor de zee begon in Delfzijl'

Wat beweegt twee mensen om samen de halve planeet af te reizen en daarbij liefst zeventien wereldhavens te bezoeken? 'Economen kijken niet meer naar de gewone mensen achter de cijfers'.

Een man legt de laatste hand aan een paar reusachtige wolven op een paradekar voor de carnavalsoptocht.

Als zelfs Bach niet meer kan troosten

Neonazi’s die een stadje opschudden, wolven die de lokale bevolking bedreigen, en verwarrende lessen uit de kwantumfysica over het einde der tijden. Grimmiger en actueler dan ooit.