Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Opinie
Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen te betwijfelen.
Henk Broekhuizen • oud-ondernemer, adviseert nu bedrijven
donderdag 28 maart 2024 om 19:30 aangepast 29 maart 2024 06:31
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven. beeld anp / Berlinda van Dam

Professor Graafland baseert zich hierbij op onderzoeken van de ABN AMRO bank en de Rabobank.
Ik heb een lange carrière in de duurzame sector, maar herken me niet in dit beeld. Bij nadere bestudering van de onderzoeken heb ik een idee waar dit verschil van mening in kan zitten.

De onderzoeken stellen dat met name bedrijven kleiner dan vijftig medewerkers achterblijven. Dit baseert men op enquêtes onder de bedrijven op een aantal aspecten. Daar zijn onderwerpen bij als ‘transparante prijzen’, ‘inclusieve ketens’ etc. Ik kan me goed voorstellen dat men bij kleine bedrijven de betekenis van deze termen niet kent of zich er niet in wil verdiepen en daarom de enquête niet beantwoorden of het eerlijke antwoord geven dat ze daar niet zo mee bezig ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'

Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? 'Bijbels principe én financieel verstandig'

Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, helpen. Acht ND-lezers vertellen wat ze daarvan vinden.

De huidige publieke omroep is nog gebaseerd op de vroegere verzuiling. Nu de samenleving een stuk complexer is, werken oude afspraken niet meer.

Voor de publieke omroep is slopen en vanaf de grond opbouwen de beste oplossing

De NPO ligt onder vuur en heeft moeite om een overtuigend verhaal te brengen. Denk daarom niet meer vanuit de oude zuilen, maar vanuit het belang van het publiek, betoogt oud-omroepman Hans Laroes.

De Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs 2012.

Hoe kan een mens als Daniel Dennett volhouden dat God niet bestaat? Door geloof in de wetenschap

Deze maand overleed de bekende atheïst Daniel Dennett. Als je zoals hij een boek schrijft om aan te tonen dat God niet bestaat, doe je jezelf en de wereld geweld aan, meent Joop Seldenthuis.

Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.