Twintiger Bunt wordt organist in kerk waar hij als kind graag kwam. ‘Die plek had echt iets magisch’

Interview
Waar regelmatige fietstochten, als jongen, van Apeldoorn naar Deventer al niet toe kunnen leiden: op je 26e benoemd worden tot titulair organist van de oudste kerk van Deventer: de Bergkerk. Zijn naam is Maurits Bunt.
Frans Tijssen
donderdag 28 maart 2024 om 18:20
Maurits Bunt: 'In de Bergkerk zat steevast een heel vriendelijke meneer achter de balie, Gerjo Lambers, beheerder van de kerk sinds jaar en dag. En die zei altijd: hier heb je de sleutel, lekker orgelspelen.'
Maurits Bunt: 'In de Bergkerk zat steevast een heel vriendelijke meneer achter de balie, Gerjo Lambers, beheerder van de kerk sinds jaar en dag. En die zei altijd: hier heb je de sleutel, lekker orgelspelen.' beeld nd

Wie kent hem niet, als je via de A1 naar het oosten rijdt: de kerk met twee torens op een rivierduin in de oude binnenstad van Deventer, op een steenworp afstand van de IJssel. Met de bouw werd in 1198 begonnen. In de loop der eeuwen mag de kerk dan grondig verbouwd zijn, van romaans naar laatgotisch, bij een restauratie in 1915 werden nog enkele, voor Noord-Nederland unieke fresco’s uit de vroege dertiende eeuw gevonden. 

Deventer kende in de vijftiende en de zestiende eeuw twee beroemde organisten: Jan Pieterszoon Sweelinck en Johann Adam Reincken. De laatste was organist in de Bergkerk. Maurits Bunt vind het een eer om als titulair organist in de voetsporen te mogen treden van zijn beroemde voorganger, die later vooral in Hamburg naam ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse band Carmen Gomes Inc. brengt weer eerbetoon aan blueslegende Robert Johnson (1911-1938)

Het korte leven van de Amerikaanse blueslegende Robert Johnson spreekt nog altijd tot de verbeelding van schrijvers, filmmakers, muzikanten, ziet recensent Johan Bakker. Carmen Gomes Inc. brengt nu een tweede eerbetoon.

Sufjan Stevens speelt op het Boston Calling Music Festival

Wat maakt Sufjan Stevens zo bijzonder? 'Ik haatte de kerk, maar ik hield van hem'

Waarom voorziet Sufjan Stevens al jaren in de perfecte soundtrack bij het leven de post-evangelische millennial? Is het zijn twijfel, zijn status als antiheld of toch zijn oog voor afwijkende bijbelse referenties?

Rogier Pelgrim: 'Het gevoel van roeping is er ook gewoon als ik muziek speel: hé, dit kan ik, dit moet ik blijven doen.'

Het idee van roeping kan veranderen 'en dat is oké', ontdekte singer-songwriter Rogier Pelgrim

Singer-songwriter Rogier Pelgrim verruilde Ede voor Wageningen en het Engels voor de Nederlandse taal. Dat zijn nieuwe plaat Dit Is Niet Het Eind, zijn eerste in zeven jaar, er kwam sprak niet vanzelf.

Muziek is Taylor Swifts therapie om ervaringen, gevoelens en gedachtes te verwerken.

Taylor Swift is heartbroken en herkenbaar op haar nieuwe album The Tortured Poets Department

Fans van Taylor Swift werden vrijdagochtend 19 april wakker met niet 15 nieuwe nummers van hun favoriete zangeres maar met liefst 31. Je voelt dit album pas echt na het ontleden van de teksten en een paar luistersessies.

Flemming tijdens zijn Clubtour 2024 in Poppodium 013 te Tilburg.

Waarom artiesten als Meau en Flemming zo populair zijn bij kinderen. 'Popmuziek met een hoofdletter P'

Als je kinderen in de rij voor het concert van Flemming vraagt wat ze zo leuk vinden aan de 28-jarige zanger, is het antwoord zonder uitzondering ‘Alles!’ Wat maakt dat bepaalde artiesten en hun muziek aanslaan bij kinderen?

Afbeelding

Deze adelaars maakten hemelse muziek en gingen herhaaldelijk ten onder aan drugs en knallende ruzies

Het boek Eagles, Amerika’s populairste rockband van historicus Loek Dekker laat weinig onbenoemd. Muzikaal en qua onderlinge irritatie ging het ‘To The Limit’. En zo heet ook een 51 songs tellend verzamelalbum.