Alle Eurostar-treinen moeten in 2030 op duurzame energie rijden

Nieuws
Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig laten rijden op hernieuwbare energie. In Nederland is dit al sinds 2017 het geval. Over zes jaar moeten alle hogesnelheidstreinen die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame energie rijden.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 11:27
Afbeelding
beeld anp

Eurostar is het eerste spoorwegbedrijf dat zich heeft aangesloten bij de zogenoemde RE1001-alliantie van bedrijven die zich ertoe zetten om 100 procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen te verkrijgen. In Nederland rijden Eurostar-treinen sinds 2017 volledig op windenergie. In het Verenigd Koninkrijk is dit cijfer sinds 2023 opgelopen tot 40 procent.

In februari maakte Eurostar bekend dat het de installatie van nieuwe zonne-energieprojecten voor het aandrijven van treinen onderzoekt. Ook wil het concern verspilling tegengaan. Elk gerecht aan boord is bijvoorbeeld samengesteld met het oog op duurzame inkoop en milieuvriendelijke opties.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelensky: hulp uit het Westen bij versterken luchtafweer is traag

Volgens Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar 'mist het vrije Westen snelheid in deze twee kwesties'. Dat zei de Oekraïense president maandag in zijn dagelijks videotoespraak.

Afbeelding

Aantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na piek

De aantallen nieuwe studenten verpleegkunde zijn, na een piek in de belangstelling twee jaar eerder, zowel in het mbo als het hbo fors gedaald.

Afbeelding

Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

Afbeelding

Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen

De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen.

Afbeelding

AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd.

Afbeelding

Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.