Taakstraf geëist voor geweld tegen actievoerder KOZP

Nieuws
Voor zijn rol bij de rellen rond een aangekondigde demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Staphorst is tegen de 40-jarige Beene E. uit Vriezenveen dinsdag een taakstraf van 180 uur geëist. De man is de vierde demonstrant die voor de rellen in Staphorst in november 2022 in de rechtbank in Zwolle terechtstaat.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 12:02 aangepast 12:42
Afbeelding
beeld anp

In januari kregen drie mannen al taakstraffen opgelegd. E. maakte deel uit van een groep van 150 tot 200 relschoppers die de betoging van KOZP tegen het gebruik van zwarte pieten bij de intocht van Sinterklaas in Staphorst wilde tegenhouden. In Zwolle gaf een spotter de kentekens door van de auto's van de daar verzamelde demonstranten. Toen deze wagens de afslag van de A28 bij Staphorst namen, hielden relschoppers ze na de afrit tegen, belaagden en bekogelden ze. Bij een van de auto's werd een brandende fakkel naar binnen gedrukt.

De officier van justitie zei dat meer verdachten uit de grote groep relschoppers niet zijn gevonden. Ook aandacht voor de zaak in het tv-programma Opsporing Verzocht leverde niets op. "Het was een feestje", zei E. over die dag in Staphorst, "totdat het uit de hand liep". Hij wilde zijn tegengeluid laten horen, maar zegt geen geweld gepleegd te hebben. Wel stond hij op de weg vóór een van de auto's. De demonstranten in die wagen stonden doodsangsten uit. "Deze gewelddadige groep is het gelukt de demonstranten van KOZP de mond te snoeren", zei slachtofferadvocaat Krit Zeegers.

Uitspraak

E. is die dag gewoon met de menigte meegelopen, zei hij zelf. De officier van justitie rekent hem aan wat de groep deed. "Dit mag niet nog eens gebeuren", meende de officier. Haar eis is gelijk aan de straf die de drie mederelschoppers in januari kregen opgelegd. Zij gingen niet in beroep.

Zijn advocaat vroeg om vrijspraak. E. heeft volgens zijn raadsman geen geweld gebruikt of een ander strafbaar feit gepleegd. De rechtbank doet op 14 mei uitspraak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Afbeelding

Reddit stijgt op Wall Street na deal met OpenAI

Reddit behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen.

Afbeelding

NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.

Afbeelding

Eritreeërs ontkennen plan voor rellen in Den Haag

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te plegen.

Afbeelding

Dijksma: inzet van ME bij protest in Utrecht was nodig

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft in een brief aan de gemeenteraad de inzet van de mobiele eenheid woensdag bij een pro-Palestinaprotest verdedigd.

Afbeelding

Burgemeester Vlaardingen wil huis loodgieter langer dichthouden

Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen wil de woning van de loodgieter in de Gretha Hofstralaan langer dichthouden. De woning is sinds april 2023 meerdere keren het doelwit geweest van explosies.